Iran objavio spisak oborenih američkih dronova

Prema tvrdnjama Teherana, letjelice su prije obaranja povrijedile zračni prostor Irana (Wikipedia)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je da “obaranje američkog izviđačkog aviona nakon povrede iranskog zračnog prostora nije jedini slučaj takve vrste u novije vrijeme”.

Zarif je u nedjelju na svom Twitter-nalogu objavio da je još jedan američki izviđački avion MQ9 ušao u iranski zračni prostor 26. maja iako mu je upućeno nekoliko upozorenja. 

Iranska novinska agencija Fars objavila je prije toga listu američkih bespilotnih letjelica koje je, kako kaže, Iran oborio u posljednjih nekoliko godina nakon što su narušile zračni prostor te zemlje, što Sjedinjene Američke Države dosad nisu potvrdile niti demantirale. 

Prema agenciji Fars, na listi je šest letjelica koje je Iran srušio: 

Napredna letjelica RQ-170

Ta bespilotna letjelica ušla je u iranski zračni prostor 4. decembra 2011. s istoka. Teheran je tada saopćio da je jedinica za elektroničko ratovanje iranske Revolucionarne garde preuzela kontrolu nad upravljačkim sistemom letjelice i prizemljila je u ispravnom stanju.   

[Wikipedia – Ilustracija]

Bespilotna letjelica MQ-1C

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je tu letjelicu i pokazala je na izložbi prije otprilike tri godine. Riječ je o sofisticiranoj bespilotnoj letjelici koju koriste američka vojska i Centralna obavještajna agencija (CIA).  

[Wikipedia]

Letjelica 200 Shadow

Revolucionarna garda zarobila je tu letjelicu i izložila je na sajmu prije tri godine. Riječ je o špijunskoj vojnoj bespilotnoj letjelici koju trenutno koriste mnoge borbene i neborbene jedinice u američkoj vojsci.

[Wikipedia – Ilustracija]

Bespilotna letjelica Scan Eagle

Iran je zarobio tu letjelicu 5. decembra 2012, a informacije koje su izvučene iz nje pokazuju da joj je zadatak bio izviđanje i prikupljanje podataka u regiji Zaljeva. Nakon što je povrijedila iranski zračni prostor, letjelicu su zarobile jedinice zračne odbrane i sistemi kontrole pomorskih snaga Revolucionarne garde.         

[Wikipedia – Ilustracija]

Letjelica Aero Vironment RQ-11

Najmanja bespilotna letjelica koju je Revolucionarna grada zarobila i pokazala na izložbi prije tri godine. Taj model bespilotne letjelice pri polijetanju se lansira ručno, a američka vojska bila je prva koja je koristila tu vrstu letjelice. 

[Wikipedia – Ilustracija]

RQ-4 Global Hawk

Veliki i veoma napredan dron koji su Zračno-svemirske snage Revolucionarne garde oborile u četvrtak ujutro 20. juna 2019. nakon što je probio zračni prostor na jugu Irana.  

[Wikipedia – Ilustracija]

Izvor: Al Jazeera