Iran nije zaboravio likvidaciju Soleimanija, prijeti odmazdom

Iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei obećao je "oštru osvetu" zbog ubistava Qassema Soleimanija (Reuters)

Komandant iranske Revolucionarne garde Hossein Salami danas je zaprijetio odmazdom svima koji su umiješani u likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija.

Kako je objavljeno na internet sajtu Revolucionarne garde, Salami je, u poruci američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, najavio da će iranska osveta zbog “mučeničke smrti” generala biti “očigledna, ozbiljna i stvarna”, prenosi AP.

Soleimani, za kojeg se vjerovalo da je drugi najjutjecajniji čovjek u Iranu, ubijen je u napadu američkih dronova u Bagdadu u Iraku. Bio je u pratnji starijeg iračkog zapovjednika i nekoliko ubijenih članova IRGC-a.
Nakon napada, iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Hamnei obećao je “oštru osvetu” za počinitelje.

Trump prijeti da će uzvratiti ‘hiljadu puta jače’

Agencija podsjeća da je Trump ove sedmice zaprijetio da će SAD žestoko odgovoriti na bilo kakav pokušaj Irana da se osveti za Solejmanijevu smrt, ističući da će Washington uzvratiti “hiljadu puta jače”.

Prethodno se pojavio izvještaj prema kojem je Iran planirao atentat na američkog ambasadora u Južnoj Africi Lanu Marks, ali je Salami odbacio tu tvrdnju.

“Da li mislite da ćemo za mučeničku smrt svog brata uzvratiti tako što ćemo udariti na ambasadora koji je žena? Udarit ćemo na one koji su imali direktnu i indirektnu ulogu. Treba da znate da će se na udaru naći svako ko je imao ulogu u tom događaju, i ovo je ozbiljna poruka”, istakao je Salami u poruci Trumpu.

Izvor: Agencije