Iran neće zaustaviti obogaćivanje uranijuma

Soltanieh: Kada imate sigurno mjesto, osigurano pod kontrolom IAEA-e, zašto mi onda kažete da ga trebam zatvoriti (EPA)

Iranska administracija u petak je objavila kako nikada neće prekinuti svoj program obogaćivanja uranijuma, te da ne vidi razloge za zatvaranje podzemnog pogona Fordow, čime je jasno istakla stavove zvaničnog Teherana uoči razgovora sa svjetskim silama ovog mjeseca.

Visokopozicionirani američki zvaničnik je prošlog mjeseca izjavio kako će SAD i saveznici zahtjevati da Iranci zaustave visokostepeno obogaćivanje uranijuma i trenutačno zatvaranje pogona Fordow tokom razgovora oko spora Islamske Republike i Zapada.

No, iranski ambasador u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Asghar Soltanieh je za Reuters izjavio kako ne vidi „nikakvo opravdanje“ za zatvaranje Fordowa, pogona za koji kaže da je pod posmatranjem IAEA-e.

„Kada imate sigurno mjesto, osigurano pod kontrolom IAEA-e, zašto mi onda kažete da ga trebam zatvoriti“, rekao je, jasno istakavši da je Iran napravio ovo postrojenje kako bi svoj nuklearni rad bolje zaštitio od eventualnih izraelskih ili američkih napada.

Umanjenje tenzija

Iran i velike svjetske sile su sredinom aprila nastavili razgovore nakon pauze koja je trajala više od godine dana, a mnogi ovo tumače kao priliku da se umanje tenzije i da se odagna prijetnja od novog rata na Bliskom istoku.

Naredni susret bi se trebao desiti 23. maja u Bagdadu.

Zapad navodi kako je iranski nuklearni program paravan za razvoj atomskih bombi i traži provjerljiva uvjerenja za suprotno od Teherana, kao što su  prihvatanje detaljnijih nuklearnih inspekcija iz UN-a i ograničenje kapaciteta za obogaćivanje.

Sa druge strane, Iran negira da ima program razvoj nuklearnog oružja, te da njegov program obogaćivanja uranijuma ima samo mirnodopske namjene.

„Jedno je jasno: obogaćivanje u Iranu nikada neće biti prekinuto“, dodao je Soltanieh.

Izvor: Agencije