Iran neće tolerirati zadržavanje tankera

Zaustavljanje tankera predstavlja opasan presedan, naveo je Mohammad Javad Zarif (Reuters)

Britansko zadržavanje iranskog tankera na moru kod Gibraltara neće ostati bez odgovora, najavio je u pondjeljak iranski ministar obrane Amir Hatami.

“Nećemo tolerirati zadržavanje tankera ‘Grace 1’, do kojeg je došlo u četvrtak na pučini kod Gibraltara. Ta operacija neće ostati bez odgovora”, rekao je Hatami, a prenose poluslužbena agencija Isna i agencija Tasmin.

Dodao je kako se “zadržavanjem tankera krši međunarodno pravo, i to je neka vrsta pomorskog piratstva”.

Takva poruka, prenosi AFP, zvuči slično izjavama drugih visokih iranskih dužnosnika.

Zarif: To je piratstvo

“Zaustavljanje tankera predstavlja opasan presedan i mora se odmah prekinuti”, naveo je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na Twitteru.

Prema njegovim riječima, koje prenosi Reuters, “Iran nije članica Europske unije, niti predmet bilo kakvog europskog naftnog embarga”.

“Britanska nezakonita zapljena tankera s iranskom naftom u ime ‘Tima B’ je piratstvo”, naveo je Zarif. 

“Tim B”, prema Zarifu, čine američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jonh Bolton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Za njih dvojicu Zarif tvrdi da bi mogao uvući američkog predsjednika Donalda Trumpa u konflikt s Iranom.

Iran: Tanker u međunarodnim vodama

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker “Grace 1”, na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije.

Gibraltar smatra kako ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donijela protiv te ratom pogođene zemlje.

Iran tvrdi da je “Grace 1” plovio u međunarodnim vodama i da ga, u skladu s međunarodnim pravom, britanske vlasti ne mogu zaustaviti.

Po podacima brodarskog časopisa Lloyd's List, “Grace 1” je prevozio naftu iz Irana.

Ako je to točno, time je kršio i američke sankcije nametnute Iranu, konstatira AFP.

Izvor: Agencije