Iran ne zanimaju razgovori sa SAD-om o nuklearnom sporazumu

Mohammad Javad Zarif kaže da je Donald Trump protiv sporazuma jer ne podnosi svog prethodnika Baracka Obamu (EPA)

Iran ne zanima pokretanje razgovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom sporazumu, zbog nedostataka garancija poštivanja novog sporazuma, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

“Koje garancije bi dobili da će sporazum trajati i nakon ljeta? Sjećate li se Kanade?”, pitao je Zarif na konferenciji MED 2018. posvećenoj Sredozemlju, koja se održava u Rimu, prenosi Hina.

U junu je američki predsjednik Donald Trump povukao svoj potpis iz finalne deklaracije, objavljene nakon samita zemalja G7 u Kanadi, čim je poletio njegov avion.

U maju su Sjedinjene Američke Države najavile da se jednostrano povlače iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, zaključenom 2015. godine, i početkom novembra su odredile nove sankcije Iranu.

Poštivanje sporazuma

Teheran i dalje poštuje svoje obveze iz tog sporazuma, prema posljednjem izvještaju Međunarodne agencije za atomsku energiju – IAEA objavljenom 12. novembra.

Iranski ministar je ponovio u Rimu da njegova zemlja želi ostati u sporazumu, iako to postaje teško, pošto ne koristi ekonomske prednosti.

U zamjenu za ograničenja razvoja civilne nuklearne industrije, Iranu su ukinute sankcije i potpisani su novi trgovinski sporazumi.

“Već dvije i po godine poštujemo ovaj dokument od 150 stranica”, rekao je Zarif i ustvrdio da je Trump, između ostalog, protiv sporazuma jer ne podnosi svog prethodnika Baracka Obamu.

“Zašto bismo trebali pokrenuti druge razgovore samo zato jer se nekome ne sviđa ovaj sporazum i to zato jer mrzi svog prethodnika?”, upitao se Zarif.

Izvor: Agencije