Iran ne odustaje od blokade Hormuškog prolaza

Mornarica SAD-a spremna je osigurati slobodu plovidbe i slobodan trgovinski promet, poručila je američka vojska (EPA)

Zapovjednik iranske Revolucionarne garde Mohammad Ali Jafari potvrdio je u četvrtak da su snage kojima zapovijeda spremne primijeniti prijetnju blokadom Hormuškog tjesnaca i da, ako Iran ne može prodavati svoju naftu pod pritiskom SAD-a, nijednoj drugoj državi iz regije to neće biti dozvoljeno.

“Nadamo se da će plan koji je objavio naš predsjednik [Hassan Rouhani] biti primijenjen ako treba. Neprijateljima ćemo objasniti: ili svi mogu koristiti Hormuški moreuz, ili nitko”, rekao je Jafari, prenose iranski mediji.

Prethodno je glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američke vojske Bill Urban poručio da je Mornarica SAD-a spremna osigurati slobodu plovidbe i slobodan trgovinski promet.

Upozorenja Hassana Rouhanija

“SAD i njihovi partneri pružaju i promoviraju sigurnost i stabilnost u regiji. Zajedno smo spremni osigurati slobodu plovidbe i slobodan trgovinski promet gdjegod to međunarodno pravo dozvoljava”, rekao je glasnogovornik Urban agenciji Reuters.

Rouhani je prije dva dana upozorio da bi izvoz nafte iz te regije mogao biti ugrožen ako SAD pokuša praviti pritisak na klijente da prestanu kupovati iransku sirovu naftu.

“Amerikanci kažu da žele u potpunosti obustaviti izvor iranske nafte. Oni ne razumiju značenje ove izjave, jer je potpuno besmisleno onemogućiti izvoz iranske nafte dok se u isto vrijeme nafta izvozi iz regije”, rekao je Rouhani tokom posjeta Švicarskoj.

Britanska agencija navodi da su iranski dužnosnici u prošlosti prijetili da će blokirati Hormuški tjesnac, glavni put za transport nafte, u slučaju neprijateljskih akcija SAD-a protiv Irana.

‘Svesti na nulu’ iransku proizvodnju nafte

Iz State Departmenta su u međuvremenu poručili da je američki cilj da iranski prihod od nafte bude “sveden na nulu”, kako bi se tamošnja vlast prinudila promijeniti ponašanje.

Vjeruju da postoji dovoljno prostora da se iranski izvoz nafte, šesti u svijetu, nadomjesti proizvodnjom iz drugih država kako ne bi došlo do poremećaja na svjetskom tržištu.

Bijela kuća je ranija potvrdila da je saudijski kralj Salman obećao predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju nafte, ako bude potrebno, kao i da ta zemlja ima kapaciteta za veću proizvodnju od dva milijuna barela dnevno.

Izvor: Agencije