Iran nastavlja s nuklearnim aktivnostima

Završetkom postrojenja Fordo, Iran je u mogućnosti utrostručiti proizvodnju nuklearnog materijala koji bi mogao biti korišten za nuklearno naoružanje (AP)

Iran je, i pored sankcija, završio izgradnju drugog postrojenja za obogaćivanje urana u mjestu Fordo, potvrdila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Svi glavni uređaji za obogaćivanje urana na 20 posto Teheran je instalirao u ovom podzemnom postrojenju, navodi IAEA.

Time Iran ubuduće može proizvoditi mnogo više obogaćenog urana nego do sada.

Teheran već godinama radi na obogaćivanju većih količina urana na pet i 20 posto nego što je zemlji potrebno za istraživačke svrhe u jedinom nuklearnom postrojenju Busher.

Uran obogaćen na 20 posto zadaje brigu zapadnim diplomatama, jer ovaj nivo obogaćenja može se koristiti za nuklearno naoružanje. Prema izvještaju IAEA, Iran sada posjeduje 135 kilograma urana obogaćenog na nivou od 20 posto.

Generalni direktor IAEA Yukiya Amano prošle sedmice je tvrdio da Iran radi na demontaži postrojenja u Parchinu, ne navodeći dalje pojedinosti.

Nova oprema

IAEA je u prošlosti od Irana zatražila u više navrata pristup vojnim postrojenjima u kojima se testiraju eksplozivi.

Amano je tada rekao da je oprezno optimističan u vezi, za sredinu decembra planiranih, novih razgovora s Teheranom o nuklearnom programu.

Završetkom postrojenja Fordo, Iran je u mogućnosti utrostručiti proizvodnju nuklearnog materijala koji bi mogao biti korišten za nuklearno naoružanje, navodi se u novom izvještaju IAEA.

Postrojenje Fordo, za koje je Iran obavijestio IAEA 2009. godine, počelo je obogaćenje urana na 20 posto prošle godine.

U tom postrojenju koristi se nova oprema, koja može povećati proizvodnju sa 15 na oko 45 kilograma mesečno, tvrde eksperti.

Oko 250 kilograma urana obogaćenog na 20 posto je potrebno da se konvertira u materijal od 90 posto obogaćenja potrebnog za nuklearno naoružanje.

Izvor: Agencije