Iran: Napast ćemo ISIL ako priđe granici

Kroz operaciju se pruža podrška te šalju stručnjaci i oružje i iračkoj Vladi i snagama iračkih Kurda koji se bore protiv pripadnika ISIL-a (AP)

Iran će napasti borce oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku ukoliko se oni približe granici, izjavio je komandant kopnenih snaga ove države Ahmad Reza Pourdestana, u komentarima objavljenim u subotu navodi agencija AFP.

“Ukoliko teroristička grupa [ISIL] dođe blizu naših granica, mi ćemo napasti duboko u iračkoj teritoriji i mi nećemo dozvoliti da pristupe granici”, riječi generala prenijela je zvanična iranska novinska agencija IRNA.

Pripadnici ISIL-a kontroliraju veliku dio teritorije sjeverno od iračke prijestonice Bagdada, uključujući i provinciju Diyalu, koja graniči s Iranom.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su zračne udare na uporišta ISIL-a u Iraku u augustu, a kasnije je Washington, zajedno s članovima međunarodne koalicije, operaciju proširio i na Siriju gdje je sjedište ove oružane grupe.

Odbijena ponuda

Iran je bliski saveznik iračke Vlade, predvođene šiitima, što objašnjava neuobičajeno prihvatanje američke vojne akcije od strane zvaničnog Teherana.

Kroz operaciju se pruža podrška te šalju stručnjaci i oružje i iračkoj Vladi i snagama iračkih Kurda koji se bore protiv pripadnika ISIL-a.

Teheran koji je blizak sirijskoj Vladi, kritizirao je zračne udare na teritoriji Sirije, kazavši kako oni neće pomoći u uspostavljanju stabilnosti u regiji.

Vrhovni iranski lider, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je kako je odbio američku ponudu da se Iran pridruži međunarodnoj koaliciji koju SAD pravi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije