Iran najavio odgovor Izraelu zbog drona

Revolucionarna garda u nedjelju objavila da je srušila jednu izraelsku nevidljivu bespilotnu letjelicu iznad postrojenja Natanz (AP)

Iran će uzvratiti na izraelsko slanje bespilotne letjelice (dron) na postrojenja za obogaćivanje uranija Natanz u centralnom dijelu Irana, najavio je u ponedjeljak general Islamske revolucionarne garde Amir Ali Hajizadeh.

U vojnom izvještaju, objavljenom na internetskoj stranici iranske elitne Revolucionarne garde, naveo je da će vjerovatno biti ubrzano naoružavanje Palestinaca na Zapadnoj obali.

“Zadržavamo pravo na bilo kakvu vrstu odgovora na napad špijunske [bespilotne] letjelice koja je pokušala upasti u zaštićeno područje Natanza, ali je oborena iranskim sistemom protivzračne odbrane”, navodi se u izvještaju, javila je ruska novinska agencija Itar-Tass.

AFP, također, javlja da je zvanični Teheran saopćio da će ubrzati naoružavanje Palestinaca u “znak odmazde što je Izrael poslao špijunsku letjelicu na Iran”.

“Iran će ubrzati naoružavanje [palestinske] Zapadne obale i zadržavamo pravo da ne dajemo bilo kakav odgovor”, naveo je general Hajizadeh.

Provjera podataka

Istovremeno, u televizijskom obraćanju iranski ministar odbrane Hossein Dehghan rekao je kako su ostaci bespilotne letjelice stigli u laboratoriju, gdje će stručnjaci potražiti podatke o dronu u svojim datotekama.

Revolucionarna garda objavila je u nedjelju da je srušila jedan izraelski “stealth drone” (nevidljiva bespilotna letjelica) iznad postrojenja za obogaćivanje uranija Natanz u centralnom dijelu Irana.

Glasnogovornik Izraelske armije odbio se izjasniti o ovom incidentu.

Natanz je glavni iranski centar za obogaćivanje uranija, u kojem ima blizu 16.000 centrifuga, dok se još blizu 3.000 centrifuga nalazi u postrojenje Fordo, ukopanom u planinu, koje bi bilo teško uništiti.

Izvor: Agencije