Iran kritizirao ‘ratno huškaštvo’ saudijskog kralja

Saudijski 84-godišnji vladar je također UN-ovoj Generalnoj skupštini poručio u septembru kako se svijet mora izboriti sa iranskim „ekspanzionizmom“ (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Irana odgovorilo je na poziv Saudijske Arabije na globalnu akciju protiv Irana, pozvavši bliskoistočno kraljevstvo da se suzdrži od „iznošenja neosnovanih optužbi i ratnog huškaštva“, prenosi Al Jazeera English.

Ovaj istup zvaničnog Teherana dešava se dan nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud pozvao svijet da poduzme „odlučan stav“ kada je riječ o iranskim naporima da razvije vlastite nuklearne i balističke programe.

„Kraljevstvo ističe opasnosti iranskih regionalnih projekata, njegovog miješanja u poslove drugih država, njegovo njegovanje terorizma, njegovo potpaljivanje sektaštva i poziva na odlučan stav međunarodne zajednice protiv Irana kako bi se garantirale drastične stavove prema njegovim naporima da dođe do oružja za masovno uništenje i razvoj njegovog balističkog programa“, naveo je kralj u godišnjem obraćanju vodećem savjetodavnom tijelu.

Pogrešna staza Saudijaca

Tokom virtualne konferencije za medije u Teheranu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh rekao je u ponedjeljak kako nije „neprirodno“ za saudijske vladare da iznose takve stavove.

„No, vjerujem kako je iranska poruka jasna… Saudijski režim mora znati kako se mir ne može postići ubijanjem naroda u Jemenu, regija se ne može kontrolirati promoviranjem vehabijskih i tekfirskih grupa, novac se ne može trošiti na lobiranje, a resursi muslimanskog svijeta se ne mogu trošiti na izdaju Palestine“, istakao je on.

„Pa, sve dok saudijski vladari ne napuste ovu svoju pogrešnu stazu neće biti prilike za poboljšanje izolirane situacije Saudijske Arabije, čak i ni u regiji Perzijskog zaljeva.“

Saudijski 84-godišnji vladar je također UN-ovoj Generalnoj skupštini poručio u septembru kako se svijet mora izboriti sa iranskim „ekspanzionizmom“.

Saudijska Arabija i Iran vode nekoliko posredničkih ratova u regiji već godinama. U Jemenu više od pet godina saudijska koalicija se bori protiv pokreta Husi koji podržava Teheran.

Poziv na jedinstvo muslimana

U ponedjeljak je iranski glasnogovornik također poslao poziv na jedinstvo muslimanskim državama regije. Khatibzadeh kaže kako je „bolno“ što je regija u situaciji gdje oni koji trebaju pomoći i razvijati je zapravo je izdaju.

„Na osnovu naših vjerovanja, ruka prijateljstva Islamske Republike je i dalje pružena svim muslimanskim državama. Svi dobro poznajemo planove i šeme Saudijaca. Nismo birali da budemo susjedi, ali to jesmo. Oni nemaju izbora, kao što ni svi mi nemamo izbora, već da se ujedinimo kako bi razvili ovu regiju.“

Tenzije u regiji stalno rastu otkako je odlazeći američki predsjednik Donald Trump maja 2018. godine povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama i jednostrano Iranu nametnuo sankcije. Saudijska Arabija i još neke arapske države često ističu svoju podršku sankcijama Iranu.

Izvor: Al Jazeera