Iran: Kibernetički napadi SAD-a bili neuspješni

Pentagon je pokrenuo dugo planirani kibernetički napad kako bi onesposobio iranske sisteme za lansiranje raketa (AP)

Ministar telekomunikacija Irana Mohammed Javad Azari Jahromi poručio je putem Twittera da američki kibernetički napadi na iranske ciljeve nisu bili uspješni.

Agencija Reuters navodi da je objava iranskog ministra uslijedila nekoliko dana nakon medijskih izvještaja o tome da je Pentagon pokrenuo dugo planirani kibernetički napad kako bi onesposobio iranske sisteme za lansiranje raketa.

Podsjeća se da su napetosti uvećane između dugogodišnjih neprijatelja Irana i SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak saopštio da je otkazao vojni napad koji je trebao biti izveden u znak odmazde zbog iranskog obaranja američke bespilotne letjelice.

Meta iranski sistremi za lansiranje raketa

Kako prenosi Tanjug, Pentagon je u četvrtak pokrenuo dugo planirani kibernetički napad, a Washington Post objavio je da su meta iranski sistemi za lansiranje raketa.

“Oni pokušavaju iz sve snage, ali nisu uspjeli izvesti uspješan napad. Mediji su pitali ima li istine u vezi s kibernetičkim napadima protiv Irana o kojima se priča. Prošle godine neutralizirali smo 33 miliona napada na (nacionalni) firewall“, tvitao je iranski ministar Jahromi, koji je napade na iranske kompjuterske mreže nazvao “kibernetičkim terorizmom”

Izvor: Agencije