Iran i velesile postigli nuklearni sporazum

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su povijesni nuklearni sporazum koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa.

Na završnoj plenarnoj sjednici zapadnih sila i Irana u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču šefovi diplomacija Europske unije i Irana potvrdili su da je usuglašen nuklearni sporazum.

Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranija.

Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje.

Po stupanju ugovora na snagu očekuje se ukidanje sankcija Iranu, ali one mogu biti ponovno uvedene u roku 65 dana ukoliko Teheran ne ispuni dogovoreno.

Predviđeno je i odmrzavanje dijela zamrznutog novca u stranim bankama.

‘Novo poglavlje nade’

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini je kazala: ”Ovo je zajednički sporazum svih strana i šire međunarodne zajednice. To je korak naprijed kako bi se okončala kriza koja je trajala više od 10 godina.”

Dodala je kako su zapadne sile i Iran posvećene miru te da će zajedno nastojati da učine svijet sigurnijim.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je kako je iza pregovarača ”nepotrebna kriza” te kako su ”otvoreni novi horizonti za rješavanje ozbiljnih problema”.

”Danas je mogao biti kraj nade, ali otvaramo novo poglavlje nade.”

”Ovo je povijesni trenutak. Mi smo postigli sporazum koji nije savršen za sve, ali predstavlja ono o čemu smo se mogli dogovoriti i bitan je uspjeh za sve nas”, rekao je Zarif.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je na Twitteru da ”je okončana nepotrebna kriza te se otvaraju novi horizonti s fokusom na zajedničke izazove”.

Obama: U interesu nacionalne sigurnosti

U obraćanju Amerikancima predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je rekao da sporazum nije utemeljen na povjerenju, već provjerama.

Kazao je kako će se Iran riješiti 98 posto zaliha obogaćenog uranija.

Međunarodni inspektori imat će stalni pristup ključnim nuklearnim postrojenjima, a neke od mjera sigurnosti bit će na snazi 25 godina.

Obama je kazao kako je tijekom proteklih godina često razmatrao upotrebu vojne sile.

”Snažno vjerujem da naš nacionalni interes ovisi o sprječavanju Irana da razvije nuklearno oružje. Nepostojanje dogovora značilo bi da postoji veća šansa širenja rata na Bliskom istoku”, rekao je Obama.

Dodao je kako snažno vjeruje da će, i nakon isteka njegovog mandata, Iran biti sve dalje od razvoja nuklearnog oružja.

”Zbog toga smatram da bi bilo neodgovorno napustiti [pregovore]”, rekao je.

Podsjećajući da je Iran već 35 godina smatran neprijateljem SAD-a, Obama je rekao kako se ”sporazumi ne postižu uvijek samo s prijateljima”.

”Siguran sam da će ovaj sporazum biti u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a i naših saveznika. Uložit ću veto na bilo kakav zakon koji bi spriječio uspješno provođenje ovog sporazuma”, rekao je Obama.

Američki Kongres treba revidirati sporazum.

”Baš zbog činjenice da je ulog toliko velik ovo nije vrijeme za politikantstvo. Oštre riječi iz Washingtona ne rješavaju probleme. Čvrsta diplomacija… je efikasnija u potvrđivanju da Iran ne razvija nuklearno oružje”, kazao je američki predsjednik.

Dodao je da će SAD nastaviti raditi na osnaživanju sigurnosti Izraela, više nego što je to činila ijedna prethodna američka administracija.

”Ovaj sporazum nudi šansu da krenemo novim pravcem. Trebamo je iskoristiti”, rekao je Obama.

Izrael osudio sporazum

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je osudio postizanje sporazuma.

”Islamska država Iran će jednostavno doći do nuklearnog oružja uz jackpot stotina milijuna dolara, što će joj omogućiti da nastavi s terorom. Ovo je velika greška povijesnih razmjera”, kazao je Netanyahu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da su šest svjetskih sila i Iran, postizanjem nuklearnog sporazuma u Beču, napravili jasan izbor u korist stabilnosti i suradnje.

“Svijet sada može odahnuti. Unatoč pokušajima da se opravdaju scenariji temeljeni na snazi, pregovarači su napravili jasan izbor u korist stabilnosti i suradnje”, naveo je Putin u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Kremlja.

”Rusija će raditi sve što može kako bi vidjela da je sporazum iz Beča realiziran u potpunosti, doprinoseći jačanju međunarodne i regionalne sigurnosti i globalnom režimu neširenja nuklearnog oružja”, naveo je Putin.

Yukiya Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju je kazao: ”Ovo je značajan korak naprijed prema razjašnjenju pitanja o iranskom nuklearnom programu. Mapa puta pojašnjava proces u skladu s okvirnim sporazumom iz studenog 2013. godine i dozvoljava Agenciji – uz suradnju iranske strane – da izvrši procjenu mogućih vojnih dimenzija njihovog nuklearnog programa do kraja 2015. godine.”

Slijedi ratifikacija u UN-u

Reporter Al Jazeere James Bays javlja iz Beča kako će kasnije ovog mjeseca sporazum biti predočen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Nakon ratifikacije u Vijeću sigurnosti sporazum će postati međunarodni zakon.

Bays javlja kako je sporazum napisan na 100 stranica uz pet aneksa.

Nuklearni pregovori između Teherana i šest svjetskih sila (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a – Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države) premašili su krajnji rok za postizanje konačnog dogovora u ponoć u ponedjeljak.

Diplomati su, međutim, nastavili pregovarati.

Izvor: Al Jazeera