Iran i SAD razmijenili zatvorenike

Wang je u Iranu bio osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja povjerljivog materijala u inostranstvo (Reuters)

Iran i SAD u subotu su razmijenili zatvorenike tako da je postdiplomac sa američkog univerziteta Princeton oslobođen u Iranu u zamjenu za iranskog naučnika kojeg su držali Amerikanci, rekao je šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif.

Zarif je prvi objavio da će biti ova razmjena preko Twittera, tvrdi Beta.

Razmijenjeni su američki postdiplomac Xiyue Wang i iranski naučnik Massoud Soleimani.

„Drago mi je da će profesor Massoud Soleimani i Xiyue Wang uskoro da se pridruže svojim porodicama. Mnogo hvala svim uključenim, posebno švicarskoj vladi“, napisao je Zarif na Twitteru pri čemu je potvrdio najave koje kruže danima da se radi na dogovoru za oslobađanje Wanga.

Američki predsjednik Donald Trump odvojeno je potvrdio da je Wang slobodan u saopštenju iz Bijele kuće u kojem je rekao da se on „vraća u SAD“.

‘Lažne optužbe za špijunažu’

„Wang je držan pod lažnim optužbama za špijunažu od avgusta 2016. Zahvaljujemo se našim švicarskim partnerima na pomoći za dogovaranje Wangovog oslobađanja sa Iranom“, napisao je Trump.

Švicarska ambasada u Teheranu zastupa američke interese u toj zemlji, gdje je ambasada SAD-a zatvorena od 1979. i studentskog preuzimanja i talačke krize koja je trajala 444 dana.

Specijalni američki predstavnik za Iran Brian Hook pratio je iranskog naučnika do Švicarske, te će se nakon razmjene u SAD vratiti sa Wangom, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Wang je osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog ulaska u zemlju i slanja povjerljivog materijala u inostranstvo.

Njegova porodica i univerzitet Princeton su čvrsto demantovali ove tvrdnje.

Soleimani, koji radi na istrazi matičnih ćelija, hematologiji i regenerativnoj medicini, uhapšen je u SAD-u pod optužbom da je prekršio trgovinske sankcije pokušajem da se unese biološki materijal u Iran. 

Izvor: Agencije