Iran i Rusija osudili sankcije zapadnih zemalja

Iranski građani formirali su "ljudski lanac" oko nuklearne postrojbe da pruže podršku nuklearnom programu (Reuters)

Iran je odbacio nove sankcije koje su protiv njega uvele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada kao “klevetničke i neefikasne” i istakao da će one doprinijeti jedinstvu iranskog naroda.

“Ove sankcije pokazuju neprijateljstvo ovih zemalja prema našem narodu”, istakao je danas predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova i dodao da su se i ranije sankcije Londona i Washingtona pokazale kao neefikasne.

Rusija, koja je zajedno s Kinom blokirala bilo kakvu mogućnost zapadnih zemalja da djeluju protiv Irana pred Vijećem sigurnosti, također je zauzela strožiji stav po ovom pitanju, rekavši da su sankcije “neprihvatljive i suprotne međunarodnim zakonima”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da ovaj zapadni korak “ozbiljno komplikuje poteze za konstruktivni dijalog sa Teheranom”  te je optužilo SAD i njegove saveznike da su „ovaj put otišli predaleko“.

‘Psihološki rat’

SAD, Velika Britanija i Kanada su u ponedjeljak objavile uvođenje novih energetskih i finansijskih sankcija protiv Irana, koje imaju za cilj da utječu na Teheran da zaustavi svoj navodni program nuklearnog naoružanja.

Sjedinjene Države su saopćile da je Iran područje „gdje postoji zabrinutost o pranju novca“, imajući za cilj da odvrate američke banke od poslovanja s ovom zemljom; stavile na „crnu listu“ 11 subjekata osumnjičenih za pružanje pomoći programu nuklearnog naoružanja, te proširile sankcije protiv kompanija koje pomažu iranskoj naftnoj i petrohemijskoj industriji.

U Teheranu ističu, kako prenose agencije, da je uvođenje novih sankcija “propaganda i psihološki rat” protiv Teherana. Predstavnik iranske diplomatije je podsjetio da su ekonomski odnosi Irana sa SAD i Britanijom posljednjih godina svedeni na najniži nivo.

“Ove sankcije neće utjecati na iranske trgovinske i ekonomske veze sa ostalim državama u svijetu”, rečeno je u Teheranu.

Nuklearni program

Nove sankcije za Iran uslijedile su poslije objavljivanja najnovijeg izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o ovoj zemlji, u kome je izražena zabrinutost zbog potencijalne vojne dimenzije njenog nuklearnog programa.

Teheran poriče da razvija kapacitete za nuklearno oružje i ističe da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova naglašava da će uvođenje novih sankcija učiniti da Iran bude još odlučniji da razvija svoj „mirnodopski nuklearni program“.

Izvor: Agencije