Iran i Francuska: Protokoli vrijedni desetke milijardi dolara

PSA je prvi zapadni proizvođač automobila koji je najavio povratak u Iran nakon ukidanja sankcija (EPA)

Spremni smo okrenuti novu stranicu odnosa među našim zemljama, izjavio je u četvrtak iranski predsjednik Hassan Rouhani u Parizu u nastavku posjete Evropi.

Dodao je da je riječ o saradnji s Francuskom, gdje su velike kompanije poput Airbusa i Totala potpisale protokole o kupovini Airbusovih aviona i sirove nafte.

Njegova posjeta je praćena i demonstracijama zbog kršenja ljudskih prava u Iranu.

Iran može računati na Francusku”, odgovorio je francuski premijer Manuel Valls o novom poglavlju.

Peugeot potvrdio povratak u Iran

“Francuska je spremna mobilizirati svoje kompanije, inženjere, tehničare, svoje brojne izvore za modernizaciju vaše zemlje”, dodao je Valls i pozvao na pokretanja ambicioznih partnerstva i dugoročnih saradnji.

Iran je s evropskim konstruktorom Airbus potpisao protokol o kupovini 118 aviona u visini od 25 milijardi dolara, javlja agencija AFP i dodaje da je potpis dokumenta, koji nije konačan ugovor, objavljen u Elizejskoj palači u prisustvu predsjednika Francoisa Hollandea.

Zahvaljujući sporazumu s velikim silama u ljeto 2015. godine, kojim se Iranu ukidaju međunarodne sankcije u zamjenu za odustajanje od razvoja nuklearnog oružja, ta država postala je atraktivno tržište, na kojem brojne kompanije nastoje ugrabiti svoj dio kolača.

Francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen u četvrtak je službeno potvrdio povratak u Iran preko preduzeća Iran Khodro, koje će moći uložiti  400 miliona eura u pet godina.

PSA planira proizvesti 200.000 modela godišnje.

To je prvi zapadni proizvođač automobila koji je najavio povratak u Iran nakon ukidanja sankcija toj zemlji.

Demonstracije u Parizu

Velike francuske kompanije, poput Totala, Bouyguesa, ADP-a i Vincija, žele sudjelovati u proširenju ili upravljanju nekoliko iranskih aerodroma.

Francuska naftna kompanija Total predviđa kupovinu sirove nafte, koja bi se dopremala od 150.000 do 200.000 barela na dan.

Posjeta, međutim, nije prošla bez demonstracija onih koji ne prihvataju kršenje ljudskih prava u Iranu.

Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u Parizu protiv posjete iranskog predsjednika zbog smrtne kazne koja se prakticira u toj zemlji.

Izvor: Agencije