Oglasi

Iran: 'Domaći agenti' osumnjičeni za eksploziju u Natanzu

U najvažnijem postrojenju za obogaćivanje uranija 2. jula je izbio požar, a vlasti Islamske Republike tvrde da je riječ o sabotaži.
Satelitske fotografije pokazale su da se krov urušio, a zidovi pocrnili od plamenaAFP

Vlada Irana u utorak je objavila da postoji snažna sumnja da su "domaći agenti" igrali značajnu ulogu u velikoj eksploziji koja se desila u nuklearnom postrojenju Natanz ranije ove godine.

Drugog jula je u postrojenju, najvažnijem za obogaćivanje uranija, izbio požar, a satelitske fotografije pokazale su da se krov urušio, a zidovi pocrnili od plamena.

"Jedna od jakih teorija je da su u incident bili uključeni domaći agenti", rekao je novinarima glasnogovornik Vlade Ali Rabiei, prenosi agencija ILNA.

"Sigurnosne agencije rade na tome i vjerujem da ćemo uskoro imati rezultate istrage", dodao je.

'Sabotaža ili Izrael'

Ovo je prvi put da je iranski zvaničnik, govoreći o požaru u Natanzu, uperio prst u unutrašnje aktere.

Krajem augusta je Iranska organizacija za nuklearnu energiju objavila da se radi o "sabotaži".

Rabiei je kazao da se "sigurno radi o sabotaži", ali da se, zbog složenosti slučaja, incident još treba istražiti.

Nakon eksplozije su međunarodni mediji objavili da bi iza eksplozije mogao stajati Izrael, koji to nije niti potvrdio, niti negirao, već se samo osvrnuo na opasnost od "nuklearnog Irana".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.