Iran dobija ruski raketni sistem S-300

Rusija je u aprilu ukinula zabranu prodaje raketnih sistema Iranu (EPA)

Iran će do kraja godine dobiti od Rusije glavni dio naručenih raketnih sistema protivzračne odbrane S-300, izjavio je iranski ministar odbrane Hossein Dehghan, dok stručnjaci tvrde da će to promijeniti odnos snaga u regiji.

Napominjući da je ugovor o tome potpisan s Rusijom, on je rekao da će iranski vojnici za korištenje raketnog sistema zemlja-zrak biti obučeni u Rusiji.

Ove sedmice je ruska državna korporacija Rostek najavila potpisivanje ugovora i isporuku tih sistema.

Rusija je u aprilu ukinula zabranu prodaje raketnih sistema Iranu, koja traje od 2010. godine, s obzirom da je Iran postigao historijski sporazum s velikim silama o svom nuklearnom programu, prenosi AFP.

Ruska odluka je izazvala kritiku Izraela i zabrinutost SAD-a, pošto je uslijedila prije nego što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ukinulo sankcije Iranu.

Saudijska Arabija želi S-400

Direktor Rosteka, general Sergej Čemezov, izjavio je da će Iran dobiti moderniziranu i ažuriranu verziju raketnog sistema, u skladu s ugovorm koji je potpisan 2007. godine.

Saudijska Arabija također želi kupiti ruski odbrambeni protivzračni sistem S-400, koji važi za najbolji sistem te vrste u svijetu.

U Moskvi navode da se, za sada, razgovara sa zvaničnim Rijadom, a ugovor o isporuci S-400 potpisan je samo s Kinom.

Čemezov je potvrdio da je mnogo zemalja zainteresirano za kupovinu S-400.

Izvor: Agencije