Iran demantuje navode o udarima na ISIL

Snimci aviona F-4 od 24. novembra (Al Jazeera)

Službeni Teheran demantovao je navode da su borbeni avioni te države u posljednjih nekoliko dana izveli više zračnih udara na položaje grupe Islamska država Irak i Levant na istoku Iraka, ali ne u koordinaciji s međunarodnom koalicijom koja se bori protiv ove grupe.

Al Jazeera je objavila videosnimak koji navodno prikazuje borbeni avion F-4 24. novembra, u vrijeme kada je avion gađao mete ISIL-a u provinciji Diyala, nakon čega su mediji izvijestili da je Iran uključen u koaliciju protiv ISIL-a.

Zvanični Pentagon je potvrdio da nema razloga da sumnja da su iranski borbeni avioni bombardirali mete ISIL-a u Diyali.

”Vidio sam te izvještaje. Nemamo idicije da su netačni izvještaji da su iranski borbeni avioni izveli zračne napade, u posljednjih nekoliko dana, protiv meta ISIL-a u istočnom Iraku”, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Istovremeno je visoki iranski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, za Reuters rekao da Iran nikad nije izveo zračne vojne udare na ISIL u Iraku.

Nema koordinacije

“Bilo kakva saradnja s Amerikom na takvim napadima ne dolazi u obzir”, kazao je dužnosnik.

Zamjenik glavnog komandanta iranske vojske, Massoud Jazayeri, rekao je za iransku agenciju FARS da “Islamska republika Iran krivi SAD kao ključni izvor nemira i problema te za terorističke akcije ISIL-a u Iraku“.

Washington je objavio da se ništa nije promijenilo u politici SAD-a, prema kojoj ta država ne koordinira aktivnosti s Irancima.

Magazin Jane's Defence Weekly  piše da je letjelica, prikazana na Al Jazeerinim snimcima, iranski avion McDonnell Douglas F-4 Phantom.

“Iran i Turska su jedini regionalni operateri letjelica F-4, a lokacija incidenta nije daleko od iranske granice“, navodi se u magazinu.

Pošto Turska ne želi da se vojno uključi u sukob, to indicira da se radi o letjelici zrakoplovstva Islamske Republike Iran, dodaje magazin.

Informacija o napadima uslijedila je dok se američki državni sekretar John Kerry u Briselu sastaje s predstavnicima 60 zemalja učesnica koalicije osnovane prije dva i po mjeseca s ciljem uništenja ISIL-a Iraku i u Siriji, prenosi AFP.

Iran nije pozvan na sastanak, prvi koji se održava na ovako visokom nivou u sjedištu NATO-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije