Iran demantira: SAD je greškom srušio vlastiti dron

Američki predsjednik kaže da se iranski dron na manje od 1.000 metara približio brodu 'USS Boxer', koji je izveo 'odbrambenu akciju' (EPA)

Sjedinjene Američke Države možda su srušile “jedan od svojih” dronova iznad Hormuškog tjesnaca, objavio je u petak pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi, opovrgnuvši da je Iran izgubio jednu bespilotnu letjelicu.

“Mislim da je američki ratni brod ‘Boxer’ srušio jedan od vlastitih dronova”, napisao je na svom Twitter računu na engleskom jeziku pomoćnik iranskog šefa diplomatije govoreći o incidentu u kojem je, prema riječima američkog predsjednika Donalda Trumpa, američki brod u četvrtak srušio iransku bespilotnu letjelicu.

“Nismo izgubili nikakav dron iznad Hormuškog tjesnaca, ili bilo što drugo”, dodao je Araghchi.

Trump je objavio kako su snage SAD-a u četvrtak srušile iransku bespilotnu letjelicu iznad Hormuškog tjesnaca, jer se opasno približila američkom brodu.

Američki predsjednik je rekao da se iranski dron na manje od 1.000 metara približio brodu “USS Boxer”, koji je izveo “obrambenu akciju”.

Pentagon potvrdio incident

“Bespilotna letjelica je uništena”, kazao je on.

Trump je pozvao druge zemlje da “osude Iran” i zaštite svoje brodove.

Glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman je u saopćenju potvrdio incident, dodajući da se dogodio dok se “USS Boxer” pripremao da uđe u Hormuški tjesnac.

Iran je 20. juna srušio američki dron, koji je, kako tvrdi, bio u njegovu zračnom prostoru.

Trump je dva dana poslije, u posljednji tren, otkazao zračne udare na Iran, kako bi spriječio ljudske gubitke, i dalje prijeteći Teheranu da će snositi posljedice rušenja drona.

Upitan prilikom dolaska u sjedište Ujedinjenih naroda u New Yorku o rušenju drona, iranski šef diplomatije Mohammad Javad Zarif kazao je da nema “nikakvu informaciju o gubitku drona”.

Izvor: Agencije