Iran demantira Pompea: Nema pregovora o raketnom programu

Mike Pompeo je kazao da je Iran signalizirao da je spreman na pregovore o raketnom programu (EPA)

Iran je, putem svoje misije pri Ujedinjenim narodima, objavio da ne može biti pregovora o programu balističkih raketa te zemlje.

Reuters prenosi da je reakcija uslijedila nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo ranije u utorak, tokom sastanka kabineta Bijele kuće, kazao da je Iran signalizirao da je spreman na pregovore o ovom programu, prenosi Tanjug.

“Iranske rakete… apsolutno ili pod bilo kojim uvjetima nisu nešto o čemu se može pregovarati s bilo kim ili s bilo kojom zemljom i – tačka”, napisao je na Twitteru glasnogovornik iranske misije pri UN-u Alireza Miryousefi.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ranije u utorak prvi put je nagovijestio mogućnost da iranski raketni program bude tema pregovora sa SAD-om, što bi moglo biti potrebno otvaranje prostora za razgovore u vrijeme sve jačih tenzija između Washingtona i Teherana zbog nuklearnog sporazuma.

Zas pregovore ‘visoka cijena’

Zarif je za takve pregovore odredio visoku cijenu – obustavljanje prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ključnim američkim saveznicima u Zaljevu.

Međutim, sama činjenica da je to pomenuto potencijalno predstavlja zaokret u politici.

Iranski raketni program je pod kontrolom Revolucionarne garde, koja je odgovorna samo vrhovnom vjerskom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju.

Izjava šefa diplomatije dolazi u vreme kada i sam Iran vodi vlastitu kampanju pritiska povodom svog nuklearnog programa, nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma iz 2015. godine.

Iran je nedavno povećao nivo obogaćivanja uranija preko granice dozvoljene sporazumom, u pokušaju da navede Evropljane da osiguraju bolje uvjete i omoguće Iranu da prodaje naftu.

Izvor: Agencije