Iran: Vojsku SAD-a stavit ćemo na listu terorista zajedno s ISIL-om

Garda otprilike ima 125.000 vojnika u vojsci, mornarici i avijaciji (EPA)

Iran bi mogao da stavi američku vojsku na listu terorista ako Washington proglasi iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, objavio je danas predsjedavajući Komiteta za nacionalnu sigurnost iranskog parlamenta Heshmatollah Falahatpishe, prenosi Reuters.

“Ako Revolucionarna garda bude stavljena na američku listu terorističkih grupa, mi ćemo vojsku te zemlje (SAD) staviti na crnu listu terorista odmah uz Daesh (Islamsku Državu Iraka i Levanta – ISIL)”, napisao je Falahatpishe na Twitteru.

Sjedinjene Države će označiti elitnu iransku Revolucionarnu gardu kao stranu terorističku organizaciju, poručila su tri američka dužnosnika za Reuters što je prvi put da je Washington službeno označio vojsku jedne zemlje kao terorističku organizaciju.

Ovu odluku, za koju kritičari kažu da bi mogla uzrokovati i suprotne reakcije neprijateljskih zemalja, najavit će State Department najranije u ponedjeljak, naglasili su dužnosnici. Glasina o ovom potezu kruži već godinama.

Pentagon nije imao komentara te je upite usmjerio prema State Departmentu, koji uz Bijelu Kuću također nije imao komentara.

Iransko izaslanstvo pri Ujedinjenim narodima nije imalo komentara.

Američki državni sekretar Mike Pompeo, inače veliki protivnik Irana, zagovarao je tu promjenu u američkoj vanjskoj politici kao dio snažnog stava prema Teheranu.

Najava dolazi nedugo prije prve godišnjice otkako se predsjednik Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom iz 2015. te je ponovno nametnuo sankcije koje su paralizirale iransku ekonomiju.

Iran najavljuje snažana odogovor

Sjedinjene Države već su prethodno na crnu listu stavile brojne ljude i organizacije povezane s Revolucionarnom gardom, ali ne i samu gardu.

Iran je upozorio na snažan odgovor ako bi SAD provele takvu odluku.

Osnovana nakon Islamske revolucije iz 1979. godine, garda je za cilj imala zaštitu šijitskog vladajućeg sistema te je najmoćnija sigurnosna organizacija u Iranu.

Kontroliraju velike dijelove iranske ekonomije i imaju velik utjecaj na politički sistem.

Garda je zadužena za iranski balistički i program nuklearnih projektila. Teheran je upozorio kako posjeduje projektile s dometom do 2.000 kilometara, što je prijetnja Izraelu i američkim vojnim bazama u regiji.

Garda otprilike ima 125.000 vojnika u vojsci, mornarici i avijaciji te direktno odgovara vrhovnom vođi ajatolahu Ali Khameneiju.

Izvor: Agencije