Iran će se suprotstaviti neprijatelju zbog embarga na izvoz nafte

SAD je uveo sankcije na izvoz iranske nafte (EPA)

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei obećao je da će osujetiti američke pritiske i suprotstaviti se potezima “neprijatelja”.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani smatra da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati duguju svoje postojanje Iranu, izražavajući spremnost na dijalog s Washingtonom, dok je iranska Revolucionarna garda ponovila svoje prijetnje da će zatvoriti Horumuški moreuz.

Hamenei je, u govoru u Teheranu u srijedu, izjavio da Iran može izvoziti naftu koliko mu je potrebno i da američki napori da se sankcionira prodaja iranske nafte neće ništa donijeti.

Iranski vrhovni vođa dodao je da će američko neprijateljstvo naići na odgovor te da iranski narod neće šutjeti.

Hamenei je na Twitteru objavio da “neprijatelji” poduzimaju učestale mjere protiv njegove države, “koja podupire pravdu širom cijeloga svijeta”, obećavši da se Iranci “neće predati”.

‘Zatvorit ćemo Hormuški moreuz’

S druge strane, Rouhani je u saopćenju kazao kako je suspenzija iranskog izvoza nafte nemoguća, rekavši da Saudijska Arabija i UAE čine grešku pomažući napore američkog predsjednika Donalda Trumpa da smanji izvoz iranske nafte.

“Da Iran nije donio odluku da ne neće sarađivati s bivšim iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom u invaziji na Saudijsku Arabiju i UAE, danas ne bi bilo ni traga ovim dvjema državama”, kazao je Rouhani.

Međutim, danas iste te države, koje svoje postojanje duguju Iranu, kažu Trumpu: “Ako izvoz iranske nafte bude sveden na nulu, mi ćemo nadoknaditi gubitak”, dodao je.

Također je izrazio spremnost Irana da pregovara sa Sjedinjenim Američkim Državama, pod uvjetom “da ukine sve pritiske, izvini se za nezakonito djelovanje i da postoji uzajamno poštovanje”, s tim da smatra kako SAD nije spreman za pregovore.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je na marginama posjete New Yorku, gdje je prisustvovao sastanku Ujedinjenih naroda, da će “Iran nastaviti s prodajom svoje nafte”.

“Nastavit ćemo pronalaziti kupce za svoju naftu i nastavit ćemo koristiti Hormuški tjesnac kao siguran tranzitni koridor za prodaju naše nafte.”

“Ako SAD poduzme lude mjere i pokuša blokirati iransku prodaju nafte, onda treba biti spreman na posljedice”, dodao je Zarif.

“Hormuški moreuz je morski prolaz prema međunarodnom pravu. Ako nas spriječe da koristimo taj koridor [za transport nafte], onda ćemo ga zatvoriti”, izjavio je Ali Reza Tangsiri, komandant pomorskih snaga iranske Revolucionarne garde.

‘Proširiti moć iz regije na svijet’

U svojoj prvoj izjavi nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti, novi komandant Revolucionarne garde Hossein Salami kaže kako bi Teheran trebao proširiti svoju moć iz regije na svijet.

“Iranske snage Quds, koje su dio iranske Revolucionarne garde, prešle su preko planina i dolina kako bi okončale američku dominaciju u istočnom Mediteranu. Došle su do Crvenog mora i pretvorile islamske zemlje u zemlju džihada.”

Trump je u ponedjeljak izjavio da će iz američkih sankcija na iransku naftu privremeno biti izuzete Turska, Italija, Grčka, Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Tajvan, sve do 2. maja, dodavši kako nastoji svesti iranski izvoz nafte na nulu.

Administracija predsjednika Trumpa također je izjavila kako su Saudijska Arabija i UAE obećale da će osigurati zalihe koje će zamijeniti iransku naftu uklonjenu sa tržišta, što je Rijad odmah potvrdio.

Izvor: Al Jazeera i agencije