Iran će predati Ukrajini snimke iz oborenog aviona

Iran, Avion
Iran je priznao da je greškom srušio ukrajinski avion, pri čemu je poginulo 176 ljudi (EPA)

Iranski predstavnik otputovat će u Ukrajinu povodom istrage o srušenom putničkom zrakoplovu u blizini Teherana prošlog tjedna, izjavio je u petak ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristajko.

Iran je voljan Ukrajini prenijeti podatke i snimke s leta nakon što ih je ispitao zajednički istražni tim, koji čine stručnjaci iz Irana, Kanade i Ukrajine, naveo je ministar, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Zrakoplov je oboren projektilom 8. siječnja, neposredno nakon polijetanja iz zračne luke prema Kijevu.

Teheran je u subotu priznao da je greškom srušio zrakoplov, pri čemu je poginulo 176 ljudi.

U međuvremenu je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio da bi sve zemlje vezane uz pad ukrajinskog zrakoplova u Iranu trebale izbjegavati pokušaje da se taj incident pretvori u političko pitanje.

‘Nesreća nije političko pitanje’

“Molimo sve strane da se ovakve stvari, a posebno ova tragična nesreća, ne koriste kao opravdanje za političke poteze”, prenijela je poluslužbena novinska agencija Isna riječi glasnogovornika Abbasa Mousavija, kako prenosi Fena.

Pet zemalja čiji su državljani poginuli kad je Iran prošlog tjedna oborio putnički avion tražile su od Teherana da plati odštetu obiteljima žrtava te da ih svijet pomno motri, javlja Reuters.

Mousavi je rekao da je Iran surađivao “izvan očekivanja” sa zemljama čiji su državljani poginuli u nesreći, prenosi Isna.

Kanada, Ukrajina, Švedska, Afganistan i Ujedinjena Kraljevina također su, nakon sastanka dužnosnika u Londonu, saopćili da bi Iran trebao provesti “temeljitu, neovisnu i transparentnu međunarodnu istragu”.

Izvor: Agencije