Iran će održati zajedničku vojnu vježbu s Rusijom i Kinom

Vježba se smatra odgovorom na nedavne manevre SAD-a sa svojim regionalnim saveznikom Saudijskom Arabijom (EPA)

Iranske oružane snage održat će zajedničku, četvorodnevnu pomorsku vježbu s Rusijom i Kinom u sjevernom dijelu Indijskog okeana, izjavio je u srijedu glasnogovornik iranske vlade, prenosi Fena.

Vježba, koja bi trebala započeti u subotu, bit će prva takva trilateralna vježba jer Teheran želi pojačati vojnu saradnju s Pekingom i Moskvom usred neprimjerenih ekonomskih sankcija od Washingtona. Posljednjih godina pojačane su posjete Iranu od ruskih i kineskih pomorskih predstavnika, prenio je AP.

Odgovor na manevre SAD-a

Glasnogovornik iranske vojske general Abolfazl Shekarchi rekao je da će se zajednički manevri, čiji je cilj promocija regionalne sigurnosti, proširiti sve do Omanskog mora. Vježba se smatra odgovorom na nedavne manevre SAD-a sa svojim regionalnim saveznikom Saudijskom Arabijom, u kojem je učestvovala i Kina.

U jeku nedavnih eskalacija tenzija u Perzijskom zaljevu, uključujući napade na naftne brodove i napad raketa-drona na saudijsku naftnu industriju, SAD je poslao niz američkih trupa u regiju i instalirao dodatne sisteme proturaketne odbrane u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije