Iran će ‘danas ili sutra’ dodatno smanjiti svoje obaveze

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da će detalji treće faze iranske strategije smanjenja tih obaveza biti objavljeni u srijedu ili četvrtak (EPA)

Iran će “danas ili sutra” objaviti novo smanjenje svojih obaveza preuzetih prema međunarodnoj zajednici u vezi sa svojim nuklearnim programom ne čekajući rezultate diplomatskih nastojanja koja bi mu trebala omogući finansijski predah od američkih sankcija, rekao je u srijedu predsjednik te države.

Ocijenivši da ta inicijativa ima slabe šanse za uspjeh prije roka koji je postavio Teheran, Hassan Rouhani izjavio je na vijeću ministara da će detalji treće faze iranske strategije smanjenja tih obaveza biti objavljeni u srijedu ili četvrtak, prenosi Hina.

Ta nova faza bit će “izuzetno važna”, a njeni učinci “izvanredni”, rekao je bez dodatnih detalja.

Rok Irana

Sedmog jula Teheran je državama učesnicama međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu odredio rok 60 dana ili do 5. septembra da mu pomognu zaobići američke sankcije, koje paraliziraju njegovu ekonomiju.

Sklopljen u Beču u julu 2015, taj sporazum mogao bi propasti nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz njega u maju 2018.

Otad vlada Donalda Trumpa vodi kampanju maksimalnog pritiska na Teheran i u augustu 2018. uvela je ekonomske sankcije, koje neprestano pojačava.

Napetosti između dvije zemlje, koje nemaju diplomatske odnose od 1980. i čiji čelnici razmjenjuju uvrede, u junu su gotovo prerasle u direktni vojni sukob.

Izvor: Agencije