Iran će brže rafinirati uran

Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo za mirnodopske ciljeve (Reuters)

Iran je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da planira upotrebu modernijih centrifuga za obogaćivanje urana u svom postrojenju u Natanzu, saznaje se u diplomatskim krugovima.

To bi moglo osposobiti Irance da rafiniraju uran brže nego do sada, pojačavajući strahovanja Zapada i Izraela oko eventualnih skrivenih ciljeva iranskog nuklearnog programa, prenosi Reuters.

Bijela kuća: Nova provokacija

Instalacija moderne opreme u iransko postrojenje za obogaćivanje urana predstavlja provokativan korak i daljnje kršenje rezolucija UN-a, ocijenila je u četvrtak Bijela kuća.

“Ovo nije iznenađenje”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

On je dodao da će ovaj potez dovesti do još dublje izolacije Irana u međunarodnim odnosima.

Diplomatski službenik, koji nije želio biti imenovan, tvrdi da je Iran o svom planu obavijestio agenciju Ujedinjenih naroda (UN) u pismu od 23. januara.

U tom pismu piše da Iran planira uvesti model centrifuga IR-2m kako bi obezbijedio uran obogaćen do fisione koncentracije od pet posto za potrebe planirane mreže nuklearnih elektrana.

Efikasnije centrifuge

Zapad strahuje da bi, ukoliko bi bilo ostvareno znatno veće obogaćenje – do koncentracije od 90 posto, Iran mogao koristiti dobijeni materijal za atomsko oružje.

S druge strane, Iran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo za mirnodopske ciljeve.

Ova zemlja godinama pokušava razviti centrifuge efikasnije od modela IR-1, iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, koji sada koristi.

U međuvremenu, visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Cahterine Ashton izjavila je u četvrtak, uoči zasedanja Ministarskog vijeća u Briselu, da će pregovori s Teheranom o iranskom nuklearnom programu uskoro biti nastavljeni.

Ministri vanjskih poslova 27 zemalja članica EU-a u četvrtak raspravljaju o Iranu i situaciji na Bliskom istoku i u Maliju.

Izvor: Agencije