Iran: Britanski tanker ignorisao upozorenja

Iran je prebacio britanski tanker koji je zaplijenio u Hormuškom moreuzu u luku Bandar Abbas, gdje će posada biti pod istragom zbog svog ponašanja, javila je u subotu iranska novinska agencija Fars.

Tanker Stena Impero našao se na putu iranskom ribarskom brodu čiji je poziv upozorenja ignorisao, navodi novinska agencija riječi čelnika lučke i mornaričke organizacije u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan, Allahmorada Afifipoura, prenosi Fena.

“Brod je prebačen u Bander Abbas na južnoj iranskoj obali u Hormuškom moreuzu. Svih 23 člana posade ostat će na brodu do okončanja istrage. Posadu čini 18 indijskih državljana, i pet drugih nacionalnosti”, izjavio je Afifipour.

‘Drugi brod nije zaplijenjen’

Britanske vlasti savjetovale su danas britanskim brodovima da privremeno izbjegavaju zonu Hormuškog moreuza nakon što su iranske vlasti zaustavile jedan britanski tanker.

“Duboko smo zabrinuti zbog neprihvatljivih aktivnosti Irana, koje predstavljaju očigledan izazov za međunarodnu slobodu plovidbe. Savjetujemo britanskim brodovima da privremeno ostanu izvan tog područja”, izjavio je neimenovani zvaničnik britanske vlade.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je u subotu da iranska Revolucionarna garda nije zaplijenila drugi britanski naftni tanker MV Mesdar, koji plovi pod liberijskom zastavom.

Navodeći regionalne vojne izvore, iranska agencija ističe da je brodu dopušteno da nastavi s plovidbom nakon što su ga iranske snage upozorile o sigurnosnim i pitanjima vezanim za okoliš, prenosi Hina.

Reuters navodi da je prema podacima praćenja plovila (Refinitiv), Mesdar naglo skrenuo sjeverno prema iranskoj obali u petak poslije podne, ali je potom opet promijenio smjer i krenuo zapadno od Irana.

Zaokret sjeverno prema iranskoj obali se prema podacima dogodio oko 16 sati GMT, i to nekih 40 minuta nakon što je sličnu promjenu smjera plovidbe uzeo i tanker Stena Impero, a za koji je Iranska Revolucionarna garda u petak navečer objavila da ga je zaplijenila.

Iranska Revolucionarna garda objavila je da je zaplijenila britanski tanker Stena Impero zbog “nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona” i na “zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana”.

Pojačane američke patrole

U međuvremenu, Centralna komanda američke vojske saopćila je da su snage SAD-a pojačale zračne patrole nad Hormuškim moreuzom kao odgovor na iransku zapljenu britanskog naftnog tankera, prenosi AP.

Navodi se da je glasnogovornik potpukovnik Earl Brown kazao da manji broj dodatnih patrolnih letjelica leti kroz međunarodni zračni prostor kako bi nadgledao situaciju.

Braun je dodao da je pomorsko krilo Centralne komande u kontaktu s američkim brodovima koji operiraju u tom području da bi se osigurala njihova sigurnost.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt izjavio je prethodno da će London odgovoriti na odmjeren, ali snažan način na to što je iranska Revolucionarna garda zarobila britanski naftni tanker u Hormuškom moreuzu.

Hunt je upozorio da će Teheran biti najveći gubitnik ukoliko sloboda plovidbe bude ograničena i da je u interesu Irana da što pre riješi situaciju, prenosi Reuters.

Šef britanske diplomatije kazao je da je o toj situaciji razgovarao sa državnim sekretarom SAD Mikeom Pompeom i da očekuje da će razgovarati i s iranskim ministrom vanjskih poslova Muhamedom Javadom Zarifom, za kojeg je naveo da se trenutno nalazi u avionu.

Zapljena tankera

Iranska Revolucionarna garda saopćila je da je u Hormuškom moreuzu zaplijenila britanski naftni tanker Stena Impero javila je jučer iranska državna televizija, a firma Northern Marine koja pripada švedskoj kompaniji Stena AB tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Reuters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplijenila na zahtjev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što “nije poštovao međunarodna pomorska pravila”.

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će “preduzeti neophodne pravne korake”.

Iran je prebacio britanski tanker koji je zaplijenio u Hormuškom moreuzu u luku Bandar Abbas, gdje će posada biti pod istragom zbog svog ponašanja, javila je u subotu iranska novinska agencija Fars.

Tanker Stena Impero našao se na putu iranskom ribarskom brodu čiji je poziv upozorenja ignorisao, navodi novinska agencija riječi čelnika lučke i mornaričke organizacije u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan, Allahmorada Afifipoura.

„Brod je prebačen u Bander Abbas na južnoj iranskoj obali u Hormuškom moreuzu. Svih 23 člana posade ostat će na brodu do okončanja istrage. Posadu čini 18 indijskih državljana, i pet drugih nacionalnosti“, izjavio je Afifipour.

Tanker se kretao prema luci u Saudijskoj Arabiji i iznenada je promijenio kurs nakon što je prolazio kroz moreuz na ulazu u Zaliv, kroz koji prolazi petina svjetske trgovine naftom.

Northern Marine Management je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Hormuški moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka sjeveru prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povrijeđen.

Izvor: Al Jazeera i agencije