Oglasi

Iran: Britanija pokazala interes za oslobađanje tankera

Kako je saopćeno, Velika Britanija pokazala je interes za rješenje tog pitanja.
Britanski marinci zaplijenili su 4. jula kod Gibraltara iranski brod koji se sumnjiči da krijumčari naftu SirijiAP

Čelnik iranske Organizacije za pomorski saobraćaj i luke Jalil Eslami izjavio je da su neki dokumenti razmijenjeni s Velikom Britanijom radi oslobađanja supertankera Grace 1, koji je prevozio iransku naftu i koji je zaplijenila Kraljevska mornarica kod Gibraltara prošlog mjeseca, javlja agencija Fena.

Za zapljenu tankera kod Gibraltara nije pružen nijedan jasan razlog, rekao je Eslami na konferenciji za štampu.

Također je saopćio da je Britanija pokazala interes za rješenje tog pitanja, tako da su dokumenti razmijenjeni.

Izrazio je nadu da će problem biti uskoro razriješen i da brod može isploviti s iranskom zastavom.

Izjavio je da iranski tankeri i trgovački brodovi redovno plove u međunarodnim vodama.

'SAD i Britanija vode propagandni rat'

Govoreći o iranskoj zapljeni britanskog naftnog tankera zbog kršenja međunarodnih morskih zakona i o američkom formiranju koalicije koja bi pratila brodove koji plove Zaljevom, Eslami je rekao da su Sjedinjene Američke Države i Britanija pokrenule propagandni rat protiv Irana.

"One namjeravaju stvoriti koaliciju 60 država, ali im se otad nije pridružila nijedna zemlja osim cionističkog režima, što znači da su američki planovi propali", kazao je Eslami.

Također je izjavio da je Iran omogućio sigurnost za brodove svih zemalja i da nijedna zemlja ne bi trebala biti zabrinuta plovidbom Zaljevom pod vlastitom zastavom.

Gotovo 35 posto svjetskih energenata prolazi kroz Hormuski moreuz, ali su nedavne napetosti povećale cijene osiguranja za brodove, posebno za tankere, što ima korijenje u faktoru rizika koji kupci i transportne kompanije uzimaju u obzir.

Eslami je rekao da je, uprkos američkim sankcijama, količina robe transportirane kroz iranske luke porasla za 4%.

Istakao je kako se nada da bi se Iran, uz takav otpor, mogao vratiti u situaciju kakva je bila prije američkih sankcija.

Britanski marinci zaplijenili su 4. jula kod Gibraltara iranski brod koji se sumnjiči da krijumčari naftu Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.