Iran brinu ‘sumnjive nuklearne aktivnosti’ susjeda

Shamkhani: 'Nove prijetnje natjerat će nas da revidiramo našu strategiju na osnovu prirode i geografije novih prijetnji' (EPA)

Visokopozicionirani zvaničnik iranske sigurnosti u srijedu je optužio regionalne sile da troše novac na “sumnjive nuklearne projekte” te upozorio da takve prijetnje mogu natjerati zvanični Teheran da revidira svoju odbrambenu strategiju, prenosi agencija Reuters.

Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti, nije rekao na koje se države optužba odnosi, ali je zabrinutost Teherana izazvao prijedlog za prijenos američke nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji.

Sjedinjene Američke Države, Izrael i drugi saveznici navode da je iranski nuklearni program prijetnja globalnoj sigurnosti.

Iran tvrdi da je njegov rad s atomskom energijom u potpunosti mirnodopski, a vrhovni vjerski vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je dekret protiv razvoja nuklearnog oružja.

“Neke države u regiji troše svoje petrodolare na sumnjive nuklearne projekte, koji mogu ugroziti sigurnost cijele regije i svijeta”, prenijela je Shamkhanijeve riječi novinska agencija Fars.

“Nove prijetnje poput ovih natjerat će nas da revidiramo našu strategiju na osnovu prirode i geografije novih prijetnji i predviđanja potreba naše države i oružanih snaga.”

‘Odgovor na prijetnje Izraela’

Shamkhani je istakao da Teheran prati “neuobičajene aktivnosti” u državama regije, koje je optužio da podržavaju pobunjeničke grupe.

Rivalstvo sunitske Kraljevine Saudijske Arabije i šiitskog Irana produbljeno je proteklih godina i proširilo se na ratove u Siriji i Jemenu, gdje te države podržavaju suprotstavljene snage.

Animozitet između Washingtona i Teherana, ljutih rivala od Iranske revolucije 1979, pojačan je otkad se američki predsjednik Donald Trump povukao iz međunarodnog nuklearnog dogovora s Iranom prošlog maja i vratio sankcije koje su bile ukinute na osnovu tog sporazuma, a koje imaju cilj da spriječe iranski izvoz nafte.

Iranski zvaničnici u srijedu su objavili da će snažno odgovoriti na bilo koju izraelsku pomorsku akciju na iranske pošiljke nafte, sedmicu nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da će izraelski brodovi djelovati protiv iranskog “šverca naftom”, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije