Oglasi

Iran bi mogao preispitati saradnju s IAEA-om

Iranski zvaničnik kaže da bi se to moglo desiti ako evropske sile budu 'nepravedno' koristile mehanizam za rješavanje sporova.
Teheran je prošle sedmice objavio da neće poštivati ograničenja za obogaćivanje urana predviđena sporazumomEPA

Iran će preispitati saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako mu budu nametnute "nepravedne mjere", poručio je predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani, pošto su evropske sile prošle sedmice aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom s Teheranom iz 2015. godine.

"Otvoreno kažemo da ćemo, ako evropske sile, iz bilo kojeg razloga, usvoje nepravedan pristup u korištenju mehanizma za rješavanje sporova, ozbiljno preispitati našu saradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", rekao je Larijani, kako prenosi državna televizija, prenosi Hina.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka aktivirale su mehanizam za rješavanje sporova predviđen nuklearnim sporazumom nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog urana u suprotnosti sa sporazumom odgovarajući time na sankcije koje mu je SAD ponovno uveo pošto je napustio sporazum 2018. godine.

Moguće nove sankcije

Teheran je prošle sedmice objavio da neće poštivati ograničenja za obogaćivanje urana predviđena sporazumom, ali i napomenuo da će nastaviti sarađivati s IAEA-om, koja prati kako ispunjava svoje obaveze.

Tri evropske države poručile su da žele uspješnu provedbu nuklearnog sporazuma i da njihova odluka ne znači da se pridružuju američkoj kampanji "maksimalnog pritiska" na Teheran.

Aktiviranje mehanizma za rješavanje sporova odgovara formalnom optuživanju Irana da je prekršio odredbe sporazuma i moglo bi voditi ponovnom uvođenju UN-ovih sankcija koje su sporazumom ukinute.

Mehanizam čini Zajednička komisija, koju čine Iran, Rusija, Kina, Njemačka, Francuska, Britanija i EU, koja će pokušati riješiti spor.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.