Iran bezuspješno pokušao lansirati satelit

Iran je u utorak objavio da je neuspješno pokušao lansirati satelit (Reuters)

Iran je neuspješno pokušao lansirati satelit, objavio je u utorak ministar telekomunikacija Mohammad Javad Azari Jahromi, nakon što je ta država ignorirala američka upozorenja da ne poduzima takve aktivnosti.

Washington je ovog mjeseca pozvao Teheran da odustane od tri planirana lansiranja raketa, upozoravajući da bi ona kršila rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog toga što koriste balističku raketnu tehnologiju.

Amerikanci su zabrinuti da balistička tehnologija dugog dometa koja služi lansiranju satelita u orbitu može biti iskorištena i za lansiranje bojnih glava.

Iran, za koji je svemirski program pitanje nacionalnog ponosa, tvrdi da lansiranje svemirskih letjelica i raketni testovi ne predstavljaju kršenje rezolucija i namjerava ih i dalje izvoditi.

Prvi satelit lansiran 2009. godine

Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, koja obuhvata sporazum o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, iz kojeg se Washington povukao prije godinu, Iran se poziva da se osam godina suzdrži od rada na balističkim raketama koje bi se mogle opremiti nuklearnim oružjem.

Azari Jahromi kazao je da je satelit Payam zakazao u trećoj fazi lansiranja zbog toga što nije postigao potrebnu brzinu.

Satelit je trebao služiti snimanju i komunikacima te je bio opremljen sa četiri kamere.

Trebao je kružiti na visini od 500 kilometara oko tri godine.

Iran je prvi satelit napravljen domaćom tehnologijom lansirao 2009. godine, na 30. godišnjicu Islamske revolucije.

Izvor: Agencije