Iran: Beč posljednja šansa za spašavanje nuklearnog sporazuma

Teheran neće prihvatiti "umjetna" rješenja za američke sankcije (EPA)

Iran je rekao da je skup u Beču na kojem će se okupiti preostale potpisnice nuklearnog sporazuma “posljednja šansa” da se sporazum spasi, nakon američkog povlačenja prošle godine te upozorio da Teheran neće prihvatiti “umjetna” rješenja za američke sankcije.

Iran prijeti da će prijeći maksimalnu količinu obogaćenog urana dopuštenu sporazumom, u znak osvete za američke ekonomske sankcije nametnute prošle godine.

Samo nekoliko dana dijeli ih od tog ograničenja, a prekoračenje bi moglo dokrajčiti nuklearni sporazum.

Viši iranski dužnosnici i preostale potpisnice sastaju se s namjerom da sporazum sačuvaju.

Iranu ponestaje “strateškog strpljenja”

Međutim s evropskim silama ograničenima u svojoj sposobnosti da iransku ekonomiju zaštite od američkih sankcija, nije jasno šta mogu učiniti da pruže veliku ekonomsku dobit koju Teheran želi.

U petak je iranska novinska agencija Fars citirala glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Abasa Musavija koji je rekao: “Mislim da bi ovaj susret mogao biti posljednja šansa da se preostale strane … okupe i vide kako mogu ispuniti svoje obveze prema Iranu”.

Musavi je rekao da uprkos podršci iranskom stajalištu u nekoliko izjava, preostale potpisnice – Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija – nisu uspjele ništa poduzeti.

Fars također navodi zamjenika ministra vanjskih poslova Abasa Arakčija, koji je u Beču, a koji je rekao da Iranu ponestaje “strateškog strpljenja”.  

Izvor: Agencije