Iran: Američke optužbe su nastavak politike ‘velikih laži’

Aramco, Nafta, Saudijska Arabija
Dva naftna kompleksa saudijske kompanije Aramco u subotu su bili meta napada koji su izvedeni bespilotnim letjelicama (Reuters)

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe SAD-a da stoji iza napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije, ocjenjujući ih kao dio Washingtonove politike “velikih laži”.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi izjavio je da SAD provodi politiku “maksimalnog pritiska” na Iran, ali se zbog svog neuspjeha sada služi “maksimalnim lažima”, prenosi Tanjug agenciju AP.

Subotnji napadi bespilotnih letjelica jemenskih pobunjenika, koje podržava Iran, na najveće postrojenje za preradu nafte i veliko naftno polje u Saudijskoj Arabiji, utjecao je na privremenu suspenziju proizvodnje na lokacijama Abqaiq i Khurais.

Američki šef diplomacije Mike Pompeo optužio je Iran za napade na saudijska naftna postrojenja isključivši uključenost Jemenaca, poručivši kako je Teheran angažiran u lažnoj diplomaciji.

Pompeove optužbe

“Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju dok se [Hassan] Rouhani i [Mohammad Javad] Zarif pretvaraju da se bave diplomacijom,” poručio je Pompeo preko Twittera, govoreći o iranskom predsjedniku i ministru vanjskih poslova.

“Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsku opskrbu energijom.”

Pompeo nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ove tvrdnje.

Irak demantira da su s njegovog teritorija lansirani dronovi jemenskih pobunjenika koji su pogodili saudijska naftna postrojenja, priopćeno je u nedjelju iz ureda iračkog premijera Adela Abdul-Mahdija, prenijela je Beta.

Irak: Nije s našeg teritorija

Irak bi djelovao “odlučno” kada bi bilo tko pokušao koristiti njegov teritorij da napada druge zemlje, navodi se u priopćenju.

Američki dužnosnici su ranije navodili da je najmanje jedan napad drona na Saudijsku Arabiju došao iz Iraka, gdje Iran podržava šiitske milicije, što je Irak demantirao.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je nakon napada pozvao saudijskog prijestolonasljednika i izrazio mu američku podršku.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je američkom predsjedniku da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” odgovoriti na napade na nafta postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Husi, prenijeli državni mediji.

Trump spreman na saradnju s Rijadom

“Kraljevstvo je voljno i sposobno sukobiti i nositi se sa ovom terorističkom agresijom,” rekao je prijestolonasljednik Trumpu tijekom telefonskog razgovora, prenosi Saudijska novinska agencija.

Prema izjavi saudijskog veleposlanstva u Washingtonu, Trump je Salmanu rekao kako je SAD spreman na suradnju s Kraljevstvom kako bi zaštitilo njegovu sigurnost nakon napada dronovima.

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se nakon subotnjih napada Husa na dva naftna postrojenja, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte.

Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5,7 milijuna barela dnevno, što je pet posto svjetske proizvodnje nafte, nakon napada na postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, navela je državna naftna tvrtka Aramco

Izvor: Agencije