Iran: Ambasada SAD-a u Jerusalemu nije mudra odluka

Za Trumpovu odluku Larijani je rekao da je pogrešna i da nije mudra (EPA)

Predsjednik Parlamenta Irana Ali Larijani upozorio je u ponedjeljak da će premještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem rasplamsati tenzije na Bliskom istoku, a za odluku predsjednika SAD-a rekao je da nije mudra.

“Njihove mjere premještanja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, kao ni iransko nuklearno pitanje, neće proći bez problema. Takve akcije pojačat će tenzije u regiji i svijetu”, rekao je on, javila je iranska agencija Isna.

Larijani je pozvao muslimanske zemlje da preduzmu dodatne “ozbiljne mjere” kao odgovor na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da premjesti ambasadu u Jerusalem.

Erekat: ‘Washington više nije partner’

Za tu Trumpovu odluku Larijani je rekao da je pogrešna i da nije mudra, prenio je AP.

Sjedište Ambasade SAD-a u Izraelu od danas će biti u Jerusalemu, a savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa oštro je zbog toga kritikovao američkog predsjednika, ističući da je Trumpova administracija “bazirana na lažima”.

Saeb Erekat izjavio je za radio Glas Palestine da je Trump prekršio obećanje da će odgoditi preseljenje Ambasade da bi miru dao šansu.

“Washington više nije partner”, naglasio je Erekat, prenio je AP.

Trump je u decembru priznao Jerusalem za prijestonicu Izraela, što je razljutilo Palestince.

Ivanka Trump i Jared Kushner, kćerka i zet predsjednika SAD-a, stigli su u nedjelju u Izrael kako bi prisustvovali otvaranju nove američke ambasade u Jerusalemu.

Pod izraelskom okupacijom

Njih dvoje će u funkciji visokih savjetnika u Bijeloj kući prisustvovati ceremoniji, s koje će Trump izostati.

Podsjeća se da je se prebacivanje Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem poklapa s proslavom 70. godišnjice državnosti Izraela.

Ta zemlja smatra Jerusalem “vječnom i nedjeljivom” prijestonicom, dok Palestinci tvrde da im pripada Istočni Jerusalem, koji se od bliskoistočnog rata iz 1967. nalazi pod izraelskom okupacijom, i očekuju da tu bude prijestonica buduće palestinske države.

Izvor: Agencije