Irak: Zakonom označiti S. Arabiju odgovornom za ‘podršku terorizmu’

Postoji potreba da se otvori slučaj 'saudijskih terorista u Iraku' (Al Jazeera)

Po uzoru na američki zakon JASTA, irački zastupnici traže da se donese zakon kojim će se Saudijska Arabija smatrati odgovornom za “podršku terorizmu” u njihovoj zemlji.

Irački zastupnici izjavili su kako postoji usmjerenje u parlamentu da se usvoji zakon kojim bi se Saudijska Arabija osudila zbog slanja, kako su ih opisali, brojnih terorista tokom rata vođenog prije nekoliko godina u Iraku.

Abbas Sarrout, član Odbora za sigurnost i odbranu u iračkom parlamentu, rekao je da postoje brojni pozivi zastupnika, parlamentarnih blokova i političkih snaga da se otvori slučaj “saudijski teroristi u Iraku”.

Poniznost i servilnost vlade

Otvaranje tog slučaja Sarrout pripisuje tome da su iračke sigurnosne vlasti u proteklom razdoblju uspjele pribaviti, kako je rekao, priznanja o ulasku hiljada saudijskih bombaša samoubica i terorista, kako ih je opisao.

Kaže da su oni izveli operacije koje su rezultirale pogibijom i ranjavanjem hiljada Iračana.

Irački zastupnik kazao je da Bagdad ima pravo tražiti prava poginulih i ranjenih i da je moguće usvojiti zakon kojim bi se Saudijska Arabija obavezala na novčanu naknadu, kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države usvajanjem zakona JASTA – Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma.

Hassan Salem, šef parlamentarnog bloka Al-Sadiqun, kritizirao je ono što je opisao kao ponižavanje i servilnost iračke vlade prema Saudijskoj Arabiji.

Time je želio ukazati na posjetu iračkog ministra finansija Alija Allawija Kraljevini prije nekoliko dana, u nastojanju da dobije saudijsku finansijsku podršku za suočavanje s ekonomskom krizom kroz koju prolazi Irak.

‘Odgovornost za teroristička zlodjela’

Bilo je preče da iračka vlada brine o životima Iračana i podnese žalbu pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC), kazao je Salem.

Saudijska Arabija treba biti pozvana na odgovornost za teroristička zlodjela i biti kažnjena sa 1.000 milijardi dolara novčane naknade Iraku, smatra Salem.

Krajem 2016. američki Kongres usvojio je zakon JASTA, koji je dobio snažnu podršku članova Zastupničkog doma i Senata iz redova obje američke stranke.

Zakon se ne odnosi izričito na Saudijsku Arabiju, ali pruža mogućnost porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. da podnesu tužbu protiv Saudijske Arabije zbog podrške počiniocima tih napada.

Izvor: Al Jazeera