Irak: Ubijen drugi čovjek ISIL-a

Prošle sedmice State Department je ponudio nagradu od sedam miliona dolara za svaku informaciju koja bi dovela do Al-Afrija (AP)

Zamjenik vođe grupe Islamske države Irak i Levant (ISIL), Abdul Rahma Mustafa Mohamed, ubijen je u zračnim udarima koalicionih snaga pod komandom Sjedinjenih Američkih Država na sjeveru Iraka, saopštilo je iračko Ministarstvo odbrane.


Abu Alaa al-Afri [EPA]

Jedan od vođa ISIL-a, poznatiji pod pseudonimom Abu Alaa al-Afri, ubijen je u džamiji Tal Afar koja je gađana, potvrdio je portparol ministarstva, brigadni general Tahsin Ibrahim.

“Abu Alaa al-Afri je imao sastanak sa pripadnicima ISIL-a u toj džamiji i tom su prilikom desetine takođe poginuli u zračnom napadu”, dodao je Ibrahim.

SAD ponudio nagradu

Prošle sedmice State Department je ponudio nagradu od sedam miliona dolara za svaku informaciju koja bi dovela do Al-Afrija.

U posljednjih nekoliko sedmica bilo je nepotvrđenih informacija da je Al-Afri privremeno preuzeo komandu nad operacijama ISIL-a, navode mediji.

Koalicija pod američkim vodstvom saopštila da je izvela zračne udare na sjeveru Iraka u protekla 24 sata.

Međutim, američko vojno zapovjedništvo na Bliskom istoku (Centcom) demantovalo je da je koalicija u bombardovanju ISIL-a gađala džamiju u Iraku.

Koalicija je samo potvrdila da je izvela zračni udar proteklog dana u blizini Tal Afara, uništivši “borbeni položaj militanata i teški mitraljez”.

U međuvremenu, 35 pripadnika iračke vojske i paravojnih jedinica, poginulo je u samoubilačkom napadu i ofanzivi boraca ISIL-a u blizini Falluje, saopšteno je iz tamošnjih policijskih izvora.

ISIL je tvrde, preuzeo kontrolu nad vojnim objektima sjeveroistočno od tog grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije