Irak u pustinji pokrenuo posljednju ofanzivu protiv ISIL-a

Irak će proglasiti konačnu pobjedu nakon što ISIL-ovi vojnici budu iskorijenjeni iz pustinje (EPA)

Irak je u zapadnoj pustinji pokrenuo posljednju vojnu operaciju radi uklanjanja posljednjih uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u zemlji.

“Vojska, savezna policija i paravojne snage Hashd al-Shaabija počele su jutros veliku operaciju čišćenja pustinjskog područja Al-Jazire, koje se proteže na pokrajine Salahedin, Ninivah i Al-Anbar”, izjavio je u saopćenju general Abdul-Amir Yarallah, šef operacija Združenog operativnog zapovjedništva.

Irački premijer Haider al-Abadi rekao je u utorak da je grupa ISIL poražena iz vojne perspektive, ali da će proglasiti konačnu pobjedu nakon što ISIL-ovi vojnici budu iskorijenjeni iz pustinje, prenosi Hina.

Poraz ISIL-a

Iračke snage prošlog su petka zauzele pogranični grad Ravu, posljednji preostali grad pod kontrolom grupe ISIL, ukazujući na krah “halifata” proglašenog nakon ISIL-ovog zauzimanja većine sjevernog i zapadnog Iraka 2014. godine.

ISIL drži još samo četiri posto iračke teritorije.

Ta grupa izgubila je 95 posto teritorija koje je 2014. osvojila u Siriji i Iraku, objavila je ranije ovog mjeseca međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama nakon sastanka u Jordanu.

Izvor: Agencije