Irak: Smrtna kazna Francuzima zbog pripadnosti ISIL-u

Portal tvrdi da je najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije našlo put do Jemena i Sirije (Al Jazeera)

Irački sud izrekao je smrtnu kaznu trojici Francuza koji se terete da su bili dio organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL), navodi se u saopćenju sudskog zvaničnika.

Zvaničnik je izjavio da su smrtne presude izrečene Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji zarobili pripadnici Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a zatim su u februaru prebačeni u Irak s devetoricom svojih sunarodnjaka.

Uskoro bi trebalo početi suđenje i ostaloj devetorici francuskih državljana, a to su Fodil Tahar Aouidate, Moustapha Merzoughi, Yassin Sakkam, Karam el-Harchaoui, Vianney Ouraghi, Brahim Nejara, Bilel Kabaoui, Mohammed Berriri i Mourad Dakhloum.

Smrtna kazna

Irak je nedavno izrazio spremnost da sudi stranim borcima zarobljenim u Iraku ili Siriji, naročito onima u rukama SDF-a, nakon što su te snage ponovo preuzele kontrolu nad posljednjom ISIL-ovom enklavom na istoku zemlje.

Povratak boraca krajnje je osjetljivo pitanje za javno mišljenje u zemljama iz kojih oni potječu. Irak se zato priprema za daljnja suđenja stranim borcima, smatrajući da je to pitanje u nadležnosti iračkog pravosuđa, s obzirom na to da su se teritorije pod nekadašnjom kontrolom ISIL-a protezale između Iraka i Sirije.  

Irački zakon predviđa smrtnu kaznu za sve one koji se pridruže “terorističkoj” organizaciji, bez obzira na to jesu li učestvovali u borbama ili ne.

Izvor: Agencije