Oglasi

Irak: Šiitski političar Mahdi mandatar za sastav vlade

Abdul Mahdi sada ima 30 dana da sastavi vladu i predstavi njezin sastav parlamentu, koji ga zatim treba odobriti.
Abdul Mahdi, IrakPremijer Adel Abdul Mahdi od SAD-a traži dozvolu da Irak nastavi s uvozom iranskog gasaEPA

Novi predsjednik Iraka Barham Salih odredio je za mandatara za sastav nove vlade u toj zemlji šiitskog političara, veterana Abdula Mahdija.

Prema iračkom ustavu, Mahdi sada ima 30 dana da sastavi vladu i predstavi njezin sastav parlamentu, koji ga zatim treba odobriti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Salih je imao 15 dana da odabere kandidata koji će sastaviti novu vladu, a učinio je to samo dva sata nakon što je i sam imenovan za predsjednika.

Mahdi je bio neovisni kandidat za premijera, a prethodno je bio na poziciji potpredsjednika, ministra za naftu i ministra financija.

Agencija navodi da Mahdi nije u savezu ni sa jednim od dva bloka koje predvode šiiti.

Izvršna vlast u rukama premijera

Oba ta bloka tvrde da su osvojili najveću podršku na svibanjskim izborima na kojima nijedna stranka nije odnijela većinsku pobjedu.

Prethodno su zapadne agencije objavile da je irački parlament u srijedu za predsjednika te zemlje izglasao Barhama Saliha.

Saliha je za predsedničku poziciju nominirala Partiotske unije Kurdistana.

On je bio jedan od 20 kandidata nominovanih za tu poziciju, a prema navodima državne televizije, Salih je pobedio sa 220 zastupničkih glasova od 273 prisutna zastupnika, prenio je AP.

Predsjednička funkcija u Iraku je pretežno ceremonijalna, a izvršna vlast je u rukama predsjednika vlade.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.