Irak: Sedmorica francuskih pripadnika ISIL-a osuđena na smrt

Niko od osuđenika na smrt u Iraku još nije pogubljen (Al Jazeera)

Sedmorica Francuza osuđena su na smrt u posljednja četiri dana u Bagdadu zbog toga što su se borili u redovima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), u sudskom postupku koji je potaknuo raspravu u zemlji iz koje su došli.

Yassine Sakkam (29), koji je rekao da je “učestvovao u borbama” u Siriji i da se zakleo na vjernost samozvanom “halifatu” koji je proglasio ISIL, osuđen je u srijedu na smrtnu kaznu zajedno s Tunižaninom Mohammedom Berririjem, koji nije imao ni 20 godina kada je 2014. došao u Siriju, u kojoj je harao rat.

Sakkam i Berriri  kao i druga šestorica Francuza koji su prije njih bili osuđeni na smrt na krivičnom sudu u Al Karkhu, u Bagdadu, mirno su primili osudu, izvijestio je novinar AFP-a s mjesta događaja.

Taj sud od nedjelje sudi jedanaestorici Francuza i Tunižaninu.

Oni su se 2017. i 2018. predali kurdskim snagama koje se bore protiv ISIL-a, a u januaru su premješteni u susjedni Irak.

Ta grupa potisnuta je iz svih svojih uporišta u Siriji i u Iraku.

Irački sudovi od 2018. osudili su više od 500 stranaca, muškaraca i žena, koji su proglašeni krivima za pripadnost toj organizaciji, ali niko od osuđenika na smrt još nije pogubljen.

Među njima je i Njemica, kojoj je presuda preinačena u doživotni zatvor.

Mjesec dana za podnošenje žalbe

Sakkam je rekao da je “nedužan i da je žrtva”, za razliku od Berririja, koji je priznao krivicu i “požalio što se pridružio ISIL-u”, gdje je tri godine bio graničar i zaštitar.

Sedmorica osuđenika – Brahim Nejara, Karam El Harchaoui, Kevin Gonot, Leonard Lopez, Salim Machou, Moustapha Merzoughi i Yassine Sakkam – i Tunižanin imaju mjesec za podnošenje žalbe.

Strancima koji su se priključili ISIL-u sudi se u Iraku jer im se ne može suditi u Siriji: kurdske snage koje su ih zarobile nisu država, a Pariz nema diplomatske veze s Damaskom.

Sedmorica francuskih državljana osuđenih na smrt zbog pripadnosti ISIL-u imala su pošteno suđenje, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian.

“Htio bih vam reći da je suđenje bilo pošteno premda sam tu i tamo čuo drugačije informacije”, rekao je on u Narodnoj skupštini u Parizu.

Osuđenici su “dobro poznati našim protivterorističkim službama. Ipak, imaju pravo na žalbu, imaju mjesec dana i pomoći ćemo im da se žale iračkim vlastima.”

Djeca vraćena u Tursku

Francuska se protivi smrtnoj kazni u svim slučajevima, istakao je Le Drian.

Organizacije za ljudska prava često su kritizirale suđenja za slučajeve terorizma u Iraku.

Gotovo 200 djece turskih boraca zarobljenih u Iraku zbog pripadnosti ISIL-u vraćeno je u srijedu u Tursku, saopćilo je iračko Vrhovno sudsko vijeće.

Deseci djece ruskih i tadžičkih boraca koji su bili u Iraku vraćeni su posljednjih mjeseci u zemlju svojih roditelja.

Njemačka i Francuska također su vratile djecu čije su majke u zatvoru.

U više zapadnih zemalja vodi se rasprava o sudbini te djece.

Porodice se bore za njihov povratak, ističući da su žrtve prilika koje nisu mogli birati, a vlasti su malo opreznije.

Nedavno su zaredale inicijative u korist djece tih boraca, čiji broj niko ne zna.

Nevladina organizacija “Save the Children” (“Spasimo djecu”) navodi da ih je u izbjegličkim kampovima više od 3.500 i da dolaze iz 30-ak zemalja.

Irak proglasio pobjedu nad ISIL-om

Irak, zemlja čije je velike dijelove ISIL osvojio 2014, krajem 2017. proglasio je pobjedu nad tom organizacijom.

Otad sudovi svakodnevno sude stotinama navodnih pripadnika ISIL-a, uglavnom Iračana, ali i stranaca.

Bagdadu je nedavno predloženo da sudi gotovo 1.000 stranaca koje su zarobile kurdske snage u Siriji koje se bore s ISIL-om, za što bi od njihovih matičnih zemalja trebao dobiti dva miliona dolara za svakog zarobljenika.

Mnogi aktivisti za ljudska prava kritizirali su takve “brzinske” sudske postupke i upozorili na mogući “rizik od zlostavljanja” tokom saslušanja.

Izvor: Agencije