Irak SAD-u za oružje plaća 11 milijardi dolara

Irak će od SAD-a kupiti i tenkove M1A1 Abrams (EPA)

Adminstracija američkog predsjednika Baracka Obame naplatit će od Iraka skoro 11 milijardi dolara za isporuku naoružanja i obučavanje iračke vojske, uprkos bojazni da premijer Nuri al Maliki pokušava učvrstiti svoju vlast i stvoriti jednopartijsku šiitsku državu, čime bi odustao od sporazuma o koalicionoj vlasti, piše New York Times (NYT).

Iračka vojska rasformirana je 2003. godine, poslije invazije koju su izvršile SAD.

Vojna pomoć, koja obuhvata moderne borbene avione i tenkove, trebala bi pomoći iračkim vlastima u zaštiti državnih granica i obnovi armije koja je prije Zaljevskog rata 1991. godine bila jedna od najvećih u svijetu.

Iračka vojska rasformirana je 2003. godine, poslije invazije koju su izvršile SAD.

Prodaja naoružanja bit će obavljena iako Maliki nije ispoštovao dogovor da ne marginalizira sunite i ne pretvori vojsku u silu jedne vjerske grupe, piše NYT.

SAD žele ojačati iračku armiju da bi se zemlja mogla oduprijeti utjecaju Irana, ali postoji strah da bi vlasti u Bagdadu u narednom periodu mogle razviti bolje odnose sa šiitskim vlastima u Teheranu nego s Washigtonom.

Posljedice po administraciju

Američke diplomate, uključujući ambasadora Jamesa Jeffreya, izrazili su bojazan povodom razvijanja vojnih odnosa s Irakom, a neki su ocijenili da bi te veze mogle imati političke posljedice po Obaminu administraciju.


James Jeffrey [EPA]

Postoji sve veća bojazan da bi Malikijevi pokušaji da marginalizira sunite mogli izazvati građanski rat, piše NYT.

Programom naoružavanja iračke vojske rukovodi Ambasada SAD-a u Bagdadu, koja posreduje između iračke vlade i proizvođača vojne opreme, poput kompanija Lockid Martin i Raytheon.

Irak će od SAD-a kupiti borbene avione F-16, tenkove M1A1 Abrams, topove i oklopne transportere.

Irački vojnici dobit će i zaštitnu opremu, šljemove i specijalna vozila.

Izvor: Agencije