Irak: Protest sunita protiv diskriminacije

Sedmerica mladića ubijena su u sukobima Vladinih snaga i demonstranata u Falluji prošle sedmice (AFP)

Hiljade sunitskih demonstranata okupili su se na protestima u iračkoj provinciji Anbar, gdje su se žalili da ih diskriminira većinska šiitska Vlada.

Veliki mitinzi u petak su održani u provincijskoj prijestolnici Ramadi, kao i u Falluji.

Demonstranti tvrde da su diskriminirani te dodaju da su zakoni protiv terorizma i druge odredbe uglavnom usmjereni protiv manjinskih sunita.

Demonstracije su organizirane nakon decembarskog hapšenja tjelohranitelja sunitskog ministra financija Rafia al-Issawija.

Plemenske vođe i politički aktivisti tražili su proteste u znak solidarnosti sa sedmericom mladića ubijenih u sukobima Vladinih snaga i demonstranata u Falluji prošle sedmice.

Poruka oružane grupe

Dopisnica Al Jazeere Jane Arraf, koja se javila iz Falluje, rekla je da su mnogi ljudi satima hodali kako bi stigli na demonstracije u petak te su obavili molitvu petkom na autoputu.

“Premijer Nouri al-Maliki je pod sve većim pritiskom da sasluša njihove zahtjeve”, rekla je Arraf, dodavši da su mnogi demonstranti, uglavnom mladi muškarci, nezaposleni te da je mnogo njih bilo u zatvoru.

“Osjećaju da ih šiitska Vlada zanemaruje”, kazala je ona.

U međuvremenu, grupa povezana s Al Kaidom pozvala je sunite da uzmu oružje i djeluju protiv Vlade.

U snimci objavljenoj u petak na portalu organizacije Islamska država Irak, glasnogovornik Abu Mohammed al-Adnani kaže da suniti mogu biti potčinjeni šiitima, ili uzeti oružje kako bi povratili “čast i slobodu”.

Al-Adnani je rekao da nastavak protesta protiv Al-Malikija označava kraj ponižavanja sunita u Iraku.

Izvori: Al Jazeera i agencije