Irak povećava proizvodnju nafte uprkos dogovoru OPEC-a

Članice OPEC-a ograničavaju pumpanje “crnog zlata” u prvoj polovini ove godine kako bi smanjili prekomjerne globalne zalihe koje pritišću cijene (EPA)

Iračke isporuke sirove nafte porasle su za tri posto u prvoj polovini februara, čak i nakon što je Bagdad, drugi najveći proizvođač u Organizaciji zemalja izvoznika nafte (OPEC), pristao da učestvuje u planu za smanjenje globalne proizvodnje kako bi se ublažio višak ponude na tržištu koji vrši pritisak na cijene.

Izvoz nafte iz Iraka povećan je na 3,93 miliona barela dnevno u prvih 15 dana februara, što je za 122.000 barela više od dnevnog prosjeka u cijelom januaru, prema izvještajima agenata u lukama i brodskim kompanijama koje transportuju naftu, koje je prikupila agencija Bloomberg.

Pošiljke iz južne iračke luke Basra porasle su za 10 posto, dok je prodaja kurdske regionalne vlade na sjeveru zemlje povećana za 13 procenata, pokazuju podaci Bloomberga.

Članice OPEC-a ograničavaju pumpanje “crnog zlata” u prvoj polovini ove godine kako bi smanjili prekomjerne globalne zalihe koje pritišću cijene. 

Dogovor o smanjenju proizvodnje

Naftni kartel se dogovorio 30. novembra o rezanju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno, pri čemu je 11 zemalja izvan OPEC-a obećalo da će također smanjiti proizvodnju za oko 600.000 barela. 

Globalna naftna referenca, nafta “brent” je od tada ojačala za više od 10 posto, za pet centi, na 55,84 dolara po barelu.

Irak je obećao da će smanjiti proizvodnju za 210.000 barela dnevno sa nivoa od 3,91 milion barela koliko je pumpao u oktobru, mjesecu koji je OPEC odredio kao referencu u pogledu nivoa proizvodnje za utvrđivanje budućih manjih kvota.

Izvor: Agencije