Irak ponovno otvara granični prijelaz sa Sirijom

Irak, Sirija, Qaim,Granica, Granični prijelaz
Granični prijelaz između dva grada do sada je bio otvoren samo za vladin ili vojni promet (EPA)

Irački premijer Adel Abdul Mahdi odobrio je ponovno otvaranje u ponedjeljak prijelaza granice Qaim sa Sirijom, izvijestila je državna novinska agencija INA, ocjenjujući to i kao najnoviji znak normalizacije između vlade Bagdada i sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, prenosi Hina.

Pozivajući se na iračkog šefa granične policije, agencija INA je u petak izvijestila da će taj prijelaz ponovo biti otvoren za putnike i trgovinu.

Grad Qaim u zapadnoj provincije Anbar nalazi se 300 kilometara zapadno od Bagdada i bio je posljednje uporište skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku, koje je iz ruku pripadnika skupine vraćeno u studenom 2017. godine.

Irak za obnovu članstva Sirije u Arapskoj ligi

Graniči sa sirijskim gradom Albu Kamal, koji je ujedno bio uporište ISIL-a, a oba grada su na strateškom opskrbnom putu te je prijelaz između njih bio otvoren samo za vladin ili vojni promet.

ISIL je 2014. zaplijenio goleme površine zemlje i u Iraku i u Siriji, proglasivši kalifat u obje zemlje.

Iračka vlada nedavno je pozvala na obnavljanje članstva Sirije u Arapskoj ligi, što je suspendirano 2011. zbog njezinog pritiska na prosvjednike na početku građanskog rata.

Izvor: Agencije