Irak objavio “priznanja” Francuza iz ISIL-a o tome kako su regrutirani

Po iračkom zakonu, borci bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu (Al Jazeera)

Tri francuska državljanina koja su se borila na strani organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) govorila su o regrutaciji posredstvom društvenih mreža i dolasku na ratišta u Siriji i Iraku prije nego što su zarobljeni i prebačeni u Irak, navodi se u “priznanjima” koja su dali prilikom istrage koju su provele iračke vlasti.

Visoko pravosudno vijeće u Iraku objavilo je isječke saslušanja, koja su predstavljena kao “priznanja”, uprkos tome što međunarodne organizacije za ljudska prava redovno upozoravaju na rizik od mučenja tokom ispitivanja u Iraku i nepravedna suđenja koja se provode u skladu s protivterorističkim zakonom, prenosi novinska agencija AFP.

Sirijske demokratske snage (SDF) nedavno su predale iračkim vlastima 14 francuskih državljana, među kojima su i ta trojica Francuza. Te snage predale su Iraku grupu od 280 Iračana i stranaca osumnjičenih da su pripadnici ISIL-a. Osumnjičenicima prijeti smrtna kazna zbog pripadnosti ISIL-u i izvođenja terorističkih napada na građane Iraka.

Visoko pravosudno vijeće Iraka nije otkrilo identitet te trojice muškaraca. Međutim, vjeruje se da je jedan od njih Kevin Gonot, porijeklom iz Figeaca, na jugozapadu Francuske. Informacije navedene u saopćenju Visokog pravosudnog vijeća u Iraku podudaraju se sa saopćenjem koje su izdale kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG) krajem 2017, a u kojem stoji da su zarobili 33-godišnjeg Gonota i 31-godišnjeg Thomasa Collangea, dvojicu polubraće iz francuskog grada Figeaca.

Borac, za koga se vjeruje da je Kevin i da je radio kao vozač kamiona, rekao je da je otputovao u Egipat na studij arapskog jezika, gdje je upoznao “prijatelja” koji ga je regrutirao, a uvjerio ga je pokazujući mu snimke s ratišta iz Sirije.

U Siriju je ušao ilegalno preko Turske, kao i svi drugi francuski državljani spomenuti u tom dokumentu. Kad je stigao u Siriju, pridružio se Frontu Al-Nusra (bivši ogranak Al-Kaide). U to vrijeme radio je kao “prevodilac i profesor arapskog jezika za strane borce”, a zatim je dao zakletvu vođi ISIL-a i samoproglašenom halifi Abu Bakru al-Baghdadiju.

Oružje je prvi put uzeo u ruke u Homsu (centralna Sirija), a zatim odlazi u Mosul u sjevernom Iraku, koji je bio pod kontrolom ISIL-a sredinom 2014.

Jednak put

Isti taj put opisuje i drugi 29-godišnji francuski borac, porijeklom iz Alžira. Studirao je psihologiju na jednom od francuskih univerziteta. Istražnom sudiji rekao je da su društvene mreže imale utjecaja na njegovu odluku da se priključi ISIL-u u Siriji, kao i videosnimci borbi koje su vođene u toj zemlji.     

Treći pripadnik ISIL-a (37) koji je spomenut u tim dokumentima, ili “priznanjima”, porijeklom je iz Tunisa, a živio je u Toulouseu, također na jugu Francuske. Tvrdi da je služio u francuskoj vojsci između 2000. i 2010, a da je 2009. služio u Afganistanu.

Kad se vratio u Francusku i napustio vojsku, pojavila mu se “želja da živi negdje drugdje”. Nakon “istraživanja na društvenim mrežama” o grupi ISIL i Frontu al-Nusra, otputovao je u Belgiju, gdje ga je prijatelj ohrabrio da se pridruži ISIL-u.

Taj borac oženio se u Maroku djevojkom koju je upoznao posredstvom društvenih mreža i koja je htjela ići s njim u Siriju. Nakon “vjerske i vojne obuke” u Halepu, na sjeveru Sirije, preselio je u Mosul u Iraku, gdje se zakleo na odanost vođi ISIL-a zamaskiranog lica.

Taj Francuz kaže da su ISIL-ove vođe izbjegavale otkriti svoj identitet pred stranim borcima zbog straha da su to možda špijuni koji rade za obavještajne službe.

Irački predsjednik Barham Salih izjavio je za medije da bi strani pripadnici ISIL-a kojima se sudi u Iraku mogli biti osuđeni na smrt ako budu proglašeni krivima.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi izjavio je da će Irak ili pomoći u repatrijaciji tih zarobljenika koji nisu Iračani ili suditi onima za koje se sumnja da su počinili zločine protiv Iraka i Iračana.

Po iračkom zakonu, oni bi mogli biti osuđeni na smrtnu kaznu.

Izvor: Agencije