Irak nije uspio formirati novu vladu

Irak, Protesti, Mohammed Allawi
Demonstranti u Iraku se protive Mohammedu Allawiju jer ga smatraju dijelom sistema koji žele srušiti (EPA)

Irački političari nisu se uspjeli dogovoriti u vezi s formiranjem nove vlade u četvrtak, produžavajući tako politički zastoj koji je obustavio oporavak zemlje nakon višegodišnjeg rata.

Parlament je odgodio sjednicu kojom se odobrava vlada, a koju je predložio kandidat za premijera Mohammed Allawi, zbog nedostatka kvoruma, izvijestila je državna televizija, nakon što su zastupnici koji su se protivili njegovim imenovanjima bojkotirali zasjedanje.

Politički sukobi i široko rasprostranjena korupcija spriječili su napore Iraka da se oporavi od dvije američke invazije, sankcija i razornog rata, koji je imao za cilj poraz skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) 2017. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Protesti doveli do rušenja premijera

Zemlja se suočava s masovnim prosvjednim pokretom, koji je izbio u listopadu i doveo do odlaska bivšeg premijera Adela Abdula Mahdija dva mjeseca kasnije.

Međutim, njegova vlada je ostala u privremenom svojstvu.

Prosvjedi, u kojima su glavni zahtijevi bili otvaranje radnih mjesta i poboljšanje javnih usluga, ubrzo su se pretvorili u pozive za uklanjanje cijele iračke vladajuće elite.

Prosvjednici se protive Allawiju, jer ga smatraju dijelom sustava koji žele srušiti.

Izvor: Agencije