Irak: Milicija pogubila 15 sunitskih muslimana

Žrtve koje su otete prošle sedmice ubijene su hicima u glavu i grudi, nakon čega su obješene na dalekovode (Reuters)

Najmanje 35 ljudi poginulo je u srijedu u najnovijem valu sektaškog nasilja u Iraku, priopćila je iračka policija.

Pripadnici šiitske milicije pogubili su 15 sunitskih muslimana na gradskom trgu u Bakubi, sjeveroistočno od Bagdada, nakon čega su ih objesili na stupove dalekovoda, javlja Reuters.

Pripadnik iračke policije koji je prisustvovao događaju u Bakubi rekao je britanskoj agenciji da pretpostavlja kako je cilj pogubljenja bio da se suniti upozore da prekinu podršku naoružanoj grupi Islamska država, koja je zauzela veće dijelove sjevernog Iraka, prenosi Tanjug.

Odvraćanje od podrške Islamskoj državi

Prema njegovim riječima, žrtve koje su otete prošlog tjedna ubijene su hicima u glavu i grudi, nakon čega su obješene na dalekovode.

“Pripadnici milicije sprečavaju medicinske radnike da spuste obješena tijela. Oni se drže nove taktike dužeg držanja obješenih tijela kako bi odvratili sunitsko stanovništvo od podržavanja Islamske države. Zamolili smo ih da uklonimo tijela, ali su oni odbili”, rekao je pripadnik policije.

U drugom napadu, u eksploziji automobila bombe u bagdadskoj šiitskoj trgovinskoj četvrti Sadr City poginulo je 16 ljudi, dok je u eksploziji automobila bombe u četvrti Amen poginulo još pet osoba, navodi Reuters.

Izvor: Agencije