Irak: Masovne žrtve u samoubilačkim napadima

Pretpostavlja se da su meta napada bile prostorije kurdistanskih partija (Reuters)

Najmanje petnaest ljudi je poginulo, a više od 100 povrijeđeno nakon što se bombaš samoubica raznio u iračkom gradu Kirkuk, a meta napada najvjerovatnije su bile prostorije Kurdistanske demokratske partije (KDP).

Napad se desio u srijedu u centru grada na sjeveru Iraka, koji je etnički izmiješan, kada je napadač detonirao automobil-bombu.

Pretpostavlja se da je meta bilo sjedište KDP-a, čiji je lider predsjednik autonomne kurdske regije Massud Barzani.

Policijski izvori su, također, potvrdili drugi samoubilački napad u gradu Tuz Khurmatu, južno od Kirkukija, u kojem su poginule dvije osobe, a 26 ranjeno.

Druga eksplozija se desila u blizini sjedišta Patriotske unije Kurdistana, partije iračkog predsjednika Jalala Talabanija.

Masovni protesti

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napade koji se dešavaju u jeku političke krize u zemlji.

Antivladini protesti, koji traju sedmicama u područjima gdje su sunije većina, a koje podržava nekoliko stranaka iz Vlade nacionalnog jedinstva premijera Nurija al-Malikija, osnažile su opoziciju nekoliko mjeseci prije ključnih provincijskih izbora.   

Demonstranti tvrde da Vlada zloupotrebljava antiterorističke zakone kako bi zatvorili članove manjinskih zajednica, te smatraju da su sunije meta Vlade koju predvode šije.

Provincijski izbori, koji su najbolji pokazatelj podrške Malikiju i njegovim oponentima pred opće izbore sljedeće godine, zakazani su za tri mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije