Irak ljut na Tursku zbog smrtonosnog napada

Irak je otkazao ministarsku posjetu i pozvao na razgovor turskog ambasadora u srijedu pošto krivi Ankaru za napad bespilotnom letjelicom u kojem su ubijena dva visokorangirana oficira iračke vojske, prenosi Al Jazeera pozivajući se na agencije.

Irački zvaničnici su nazvali napad „besramnim napadom turskim dronom“ u autonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka gdje je turska vojska sedmicama napadala pozicije boraca koje smatra „teroristima“.

Dva komandanta bataljona granične garde i vozač njihovog vozila su ubijeni u utorak, objavila je vojska u saopćenju, što je prva pogibija iračkih trupa otkako je Turska pokrenula prekograničnu operaciju sredinom juna protiv pobunjenika Radničke partije Kurdistana (PKK).

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka, koje je ranije dva puta pozivalo turskog predstavnika na razgovor zbog vojne akcije na svojoj teritoriji, objavilo je kako će ambasadoru ovog puta biti uručeno „pismo oštrog protesta“ kojim se odbacuje ofanziva.

Iz Ministarstva potvrđuju kako povlače dobrodošlicu turskom ministru odbrane koji je trebao doći u četvrtak.

Kršenje suvereniteta

Ihsan Chalabi, gradonačelnik obližnjeg grada Sidakan na sjeveru provincije Erbil, kazao je kako se napad desio u regiji Pradost gdje su meta bili „komandanti iračke granične garde koji su bili na sastanku sa borcima PKK-a“.

Svjedoci su prijavili sukobe ranije tog dana između PKK i iračkih snaga, a lokalni izvori navode kako je meta napada dronom bio vanredni sastanak koji je trebao umanjiti tenzije.

Iračko Predsjedništvo je ranije kritiziralo „opasno kršenje iračkog suvereniteta“ i pozvalo Ankaru da „obustavi sve svoje vojne operacije“ u regiji.

U utorak je glasnogovornik Predsjedništva pozvao na hitni prekid ovakvih napada, dodavši kako dvije strane moraju riješiti granične probleme.

Sličnu poruku je poslao ministar unutrašnjih poslova Vlade regije Kurdistan koji je pozvao Tursku i PKK da svoju borbu ‘iznesu’ iz Iraka.

Izvor: Agencije