Irak: Koalicija ne čini dovoljno da zaustavi ISIL

Abadi je izjavio da koalicijske snage iračkoj vojsci nisu dale dovoljno informacija o pripadnicima grupe ISIL (Getty Images)

Irak ne dobija dovoljno podrške od međunarodne zajednice u borbi protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, izjavio je premijer Iraka, Haidar al-Abadi u Parizu uoči Međunarodne konferencije o borbi protiv ISIL-a.

Irak se nalazi u sigurnosnom vakuumu od juna 2014. godine kada su snage ISIL-a ostvarile kontrolu nad Mosulom i sjevernu provinciju proglasile ”halifatom” Iraka i Sirije.

Masakri i prisilna deportacija pripadnika manjinskih naroda koju pripadnici naoružane grupe provode bile su povod osnivanja međunarodne koalicije s ciljem borbe protiv ISIL-a.

Predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, koalicijske snage započele su zračne napade na uporišta ISIL-a u septembru 2014. godine.

Međutim, Abadi je izjavio da koalicijske zračne snage iračkoj vojsci nisu dale dovoljno informacija o grupi ISIL.

Nedovoljna količina oružja

“Zračna podrška nije dovoljna. Kretanja ISIL-a nisu nadgledana u dovoljnoj mjeri”, kazao je premijer Iraka, dodavši da se pripadnici ove grupe konstantno kreću regionom.

Abadi je rekao da je koalicija dala mnoga obećanja iračkim vlastima, ali da je ispunila samo nekoliko njih.

“Nismo dobili dovoljno oružja i municije”, dodao je naglasivši da su se iračke vlasti bile prisiljene boriti svojim oružanim sredstvima.

Abadi je dodao da je prethodna iračka vlada kupila oružje od Rusije koje nije isporučeno zbog sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele Moskvi.

Na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu da iračkoj vladi omogući kupovinu oružja.

Izvor: Agencije